Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Srbi i Kuvajćani »poludjeli« za hrvatskim puškama i pištoljima

Autor: Siniša Klarica

24.04.2013. 22:00
Srbi i Kuvajćani »poludjeli« za hrvatskim puškama i pištoljima

Foto: Siniša KLARICA



Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović otvorio je jučer u Spaladium areni u Splitu Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu – ASDA 2013. (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference). Izložba se drugi put održava u Hrvatskoj, ali ove godine, ponajprije zbog ekonomske krize, s dosta manje izlagača nego što je to bilo 2011. Ipak je organizator izložbe, američka tvrtka TNT Production, okupila više od stotinu izlagača iz dvadesetak zemalja iz jugoistočne i zapadne Europe, Azije, sjeverne Afrike i Srednjeg istoka.
Kao i prošli put, najvažniji i najposjećeniji štand bio je onaj karlovačkog HS producta. Na marginama sajma održani su sastanci o mogućim isporukama HS-ovih pištolja Pakistanu, a za novu VHS 2 inačicu hrvatske jurišne puške, posebno se zainteresirala delegacija Oružanih snaga Kuvajta.
No HS product je tvrtka koja 95% svoje proizvodnje pištolja plasira na američko tržište. Na štandu smo zatekli tajnika HGK – Županijske komore Zadar Denisa Ikića i direktora Adriatic Securityja Ivicu Zdrilića. Adriatic Security, renomirana zadarska zaštitarska kuća, nabavlja svoju zaštitnu opremu isključivo od domaćim proizvođača. Pištolje kupuju u HS productu, zaštitne prsluke u Borovo-Gumitradeu, a kacige u tvrtki Šestan Buš.
U kuloarima se mogla čuti i priča kako su čak i Srbi bili zainteresirani za kupovinu HS-ovih pištolja, čak i jurišnih pušaka zbog što njihovi najnoviji dosezi u toj domeni, posebice oko proizvodnje i korištenja puške M 21 A nisu ostvarili očekivane rezultate.