Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PETICIJA PROTIV NOVE CIJENE DOPUNSKOG POTPISUJE SE I U ZADRU

24.04.2016. 22:00
PETICIJA PROTIV NOVE CIJENE DOPUNSKOG POTPISUJE SE I U ZADRU


Na Narodnom trgu u Zadru u tijeku je akcija Sindikata umirovljenika Hrvatske pokrenuta u suradnji s Maticom umirovljenika. O njenim ciljevima i odazivu građana, pravni zastupnik SSSH-a u Zadru, Vedran Uranija, kaže:
– Peticiju smo diljem Hrvatske pokrenuli zbog povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja koje, prema najavama ministra zdravstva Darija Nakića, poskupljuje sa 70 na 89 kuna. Akcija traje već tjedan dana i završava 29. travnja, a mogu reći kako smo zadovoljni odazivom umirovljenika i ostalih građana koji na ovaj način daju podršku peticiji. Tražimo odbacivanje prijedloga o povećanju dopunskog jer bi ovo bio još jedan težak udarac najstarijoj populaciji, ali i većini građana Hrvatske koji jedva spajaju kraj s krajem. Borimo se za dostupnost zdravstvene usluge svima, a ne samo pojedincima. Naš sindikat podržava reformu zdravstva, posebno onu Hitne pomoći i u tom smislu podržavamo ministra Nakića, ali smatramo da prijedlog o povećanju dopunskog osiguranja za 19 kuna nije dobar za hrvatske građane, te ga što prije treba odbaciti – kaže Uranija, dodajući da bi bilo poželjno kada bi nadležna ministarstva ovakve poteze ubuduće usuglasili sa sindikatima.
– Građani u ovom trenutku ne mogu prihvatiti nikakvo poskupljenje jer ljudi kopaju po kontejnerima i imamo pola milijuna blokiranih. Usporedba sa Slovenijom za koju u nadležnom ministarstvu kažu da ima policu dopunskog osisguranja od 200 kuna je neumjesna jer se ni po čemu ne možemo mjeriti sa Slovenijom. Mirovina u Hrvatskoj iznosi samo 30 posto realne vrijednosti slovenske mirovine, pa nikako ne možemo prihvatiti usporedbu s cijenom police u Sloveniji. Osim toga, ne postoje ni zakonski uvjeti za ovo povećanje, s obzirom da ono ne bi bilo u sladu sa Ustavom RH – poručuje Uranija.