Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dr. Josip Lisac u Verbumu

24.04.2017. 22:00
Dr. Josip Lisac u Verbumu


Prof. dr. Josip Lisac, istaknuti hrvatski jezikoslovac, gostuje na susretu ‘Večer u knjižari’ u knjižari Verbum u Zadru sutra, 26. travnja s početkom u 20.30 sati. Dr. Lisac je nositelj kolegija i predavač na poslijediplomskom studiju ‘Povijest i dijalektologija hrvatskoga jezika’ (ex Lingvistika) na Sveučilištu u Zadru.
Dr. Lisac će odgovoriti na aktualna pitanja uz 50. obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika te nedavne stručne i društvene prijepore tim povodom na susretu koji moderira Ines Grbić. Vođen načelima znanstvene objektivnosti i stručne nepristranosti, dr. Lisac će protumačiti odnos među kroatistima i slavistima praćen osporavanjima, argumentirati razvoj Hrvatskog standardnog jezika i pojasniti aktualnu jezičnu problematiku s refleksijom na mnoge teme u humanističkim znanostima koje su područje znanstvenog djelovanja dr. Lisca.
Dr. Lisac je dobitnik Nagrade HAZU za trajne zasluge za Republiku Hrvatsku (2000.), Nagrade Judita i Rektorove nagrada za velike zasluge u znanstvenom i nastavnom radu (2013.), Nagrade Grada Zadra (2009.), Rektorove nagrada zaslužnim djelatnicima za postignuća u znanosti i za dugogodišnji rad (2007.), Nagrade Zadarske županije (2005.).