Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kroz “Šumu Striborovu” do ljubavi prema čitanju

24.04.2017. 22:00
Kroz “Šumu Striborovu” do ljubavi prema čitanju


U Gradskoj knjižnici Zadar svečanim programom uz glumu i ples otvorena je 9. po redu manifestacija Zadar čita 2017., koja će ove godine biti u znaku Šume Striborove, Ivane Brlić Mažuranić.
– Danas opet ulazimo u tjedan knjige, tjedan čitanja i tjedan mašte, a ovogodišnja tema je Šuma Striborova, prva u nizu bajki iz poznate zbirke “Priče iz davnina” naše poznate spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić koja nas vodi u svijet bajkovitih bića u začaranoj šumi. Prošle godine smo obilježili stotu obljetnicu od prvog izdanja, izdavačke kuće Matica Hrvatska iz 1916. godine. Dodatni motiv za odabir ove teme je književna i kulturološka ostavština Ivane Brlić-Mažuranić i prigoda za prisjećanje na jednu od najvećih hrvatskih književnica. Ove godine spremamo 115 događaja od čega je čak 89 događaja namijenjeno djeci, a 26 za odrasle, najavila je bogat program Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar. Na otvorenje su došla djeca iz vrtića, ali i učenici OŠ Bartola Kašića, koji su poveli svoje kolege iz Erasmus+ programa. Svi su sa zanimanjem slušali poznatu glumicu Kazališta lutaka u Zadru Tamaru Šoletić, koja je kao Ivana Brlić Mažuranić, djeci pročitala ulomak iz Šume Striborove te ih tako uvela u plesnu predstavu “Slike iz Šume Striborove”, koju su izvele učenice 4. i pripremnog razreda suvremenog plesa Glazbene škole Blagoje Bersa, pod vodstvom profesorice Jasne Frankić Brkljačić. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna izradili su scenografiju za ovu prigodu.
Među brojnim predavanjima i događanjima koja će se održati u brojnim gradskim i školskim knjižnicama diljem županije među najzanimljivijima teba istaknuti gostovanja i predavanja poznatih hrvatskih književnika Mire Gavrana, Lade Vukić te Damira Karakaša.
Ova manifestacija je nastala s ciljem poticanja i razvijanja potrebe, navike i kulture čitanja kod svih skupina korisnika i građana, a tijekom godina su se uključili brojni vrtići, škole, knjižnice, udruge i pojedinci, što je potvrda vrijednosti i važnosti ovog programa.