Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Narodne pjesme, napjevi i plesovi mnoge su vratili u mladost

24.04.2017. 22:00
Narodne pjesme, napjevi i plesovi mnoge su vratili u mladost


Spoj poezije i pjesme dobar su recept za subotnje Poetsko poslijepodne koje su za korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Zadar upriličili Udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega”, te KUD Sveti Donat iz Zadra.
Red poezije, pa red plesa i pjesme KUD-a Sveti Donat, oduševljeno su dočekali korisnici Doma, njih pedesetak prisutnih, a mnoge od njih su izvedene narodne pjesme i napjevi te plesovi KUD-a, vratili u mladost.
– Danas prvi put gostujemo u Domu i darujemo im jedno Poetsko poslijepodne. Uz nas su i članovi KUD-a Sveti Donat tako da će biti vrlo zabavno, najavila je Emilija Mijatović, predsjednica udruge književnih stvaralaca „Riječi iznad svega”, dodajući kako oni nastupaju s poetskim dijelom, a članovi KUD-a s glazbenim dijelom.
– Spojili smo ono što se spojiti dade i što je u spajanju prelijepo – glazbu i poeziju. Za mene je to jedna stvar, jedan život, jedan smisao, zaključila je Mijatović.
– Želimo svoju priču podijeliti s korisnicima Doma te i njima uljepšati jedan dan, razbiti im monotoniju, zaključila je Mijatović.
Jučer je deset članova udruge čitalo poeziju, a članovi KUD-a pjesmom i plesom imali su ulogu svojevrsnog vremeplova kroz prošlost zadarskog kraja.
– Danas ćemo štićenicima izvesti zadarski tanac, kojega je napisao Zadranin Blagoje Bersa i koji je naš zaštitni znak, zatim ćemo izvesti izvorne plesove sa Silbe te „Igralo kolo pod budim” s otoka Ugljana, izvorno preško kolo i izvorno svatovsko kolo iz Zadarske županije, najavila je Mirjana Peša, osnivačica KUD-a Sv. Donat. Istaknula je kako je ovo prvi put da nastupaju u Domu, ali kako će se suradnja s Udrugom i Domom nastaviti i dalje, pa bi tako sljedeći ovakav susret trebao biti u srpnju, te pred Božić.
Svoje pjesme su na Poetskom poslijepodnevu pročitali Nevenka Šarić, Jasenka Medvedec, Marija Ivoš, Jasminka Vejmelka, Mirjana Majić, Zorica Buljanović, Matea Kalbe, Martina Santo Ivosić, Nikolina Mojić, Milan Ciglar te Emilija Mijatović.
– Jako nam je lijepo i zadovoljni smo što su nam došli ovi pjesnici i KUD. Neke pjesme podsjetile su nas na mladost, kad smo i mi ovako plesali i pjevali, rekli su nam umirovljenici koji su istaknuli kako jako vole ovakva događanja koja im ispune dane u Domu.