Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Osigurati besplatne knjige svim osnovcima

24.04.2017. 22:00
Osigurati besplatne knjige svim osnovcima


SDP Zadarske županije i njegovi koalicijski partneri, prigodom Međunarodnog dana knjige izložili su obrazovni program. U njemu se SDP zalaže za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, usklađivanje upisnih kvota s potrebama tržišta rada, podršku Županije stručnom usavršavanju nastavnika kao i pomoć u opremanju škola nastavnom i informatičkom opremom.
U Hrvatskoj je, smatraju u toj stranci, izdvajanje iz proračuna za školstvo ispod prosjeka Europske unije. Glavni cilj SDP-a je osigurati obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima.
Zadarska županija osnivač je 27 osnovnih škola, koje pohađa oko 7.200 učenika. SDP Zadarske županije čvrstog je stava kako je dužnost jedinica regionalne samouprave osigurati besplatne knjige sa sve učenike osnovnih škola. – Zalažemo se za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, a u proračunu Zadarske županije postoji način da se osiguraju sredstva za besplatne knjige. SDP-ov prijedlog je da učenici vraćaju udžbenike na kraju školske godine, kako bi ih koristile i iduće generacije, istaknula je Renata Sabljar Dračevac, kandidatkinja SDP-a za županicu Zadarske županije.
SDP smatra kako je nužno definirati preporuke za smanjenje ili povećanje pojedinih upisnih kvota, kao i stipendirati obrazovanje za deficitarna zanimanja.
– Svjesni smo da Županija ne može mijenjati nastavni plan i program, ali možemo našim djelovanjem stimulirati usmjeravanje učenika u tehnička područja, primjerice, možemo u tu svrhu osigurati stipendije, opremati tehničke i strukovne škole, sudjelovati u projektima koji populariziraju ova zanimanja. Županija može organizirati natjecanja i financirati nagrade za uspješne učenike. Cijeli je niz mjera koje je moguće pokrenuti na županijskoj razini, naglašava Sabljar Dračevac.