Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Klarica: Ivančević ne poznaje Višnjik

Autor: Katina Vrsaljko

24.05.2010. 22:00
Klarica: Ivančević ne poznaje Višnjik

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Da poznaje probleme i granice Višnjika, što bi kao predsjednik Mjesnog odbora trebao, ne bi davao sulude izjave o prometnom kolapsu u ovom kvartu. Tu nema gužve, osim što je, otkad je probijena cesta pokraj Kauflanda, ovdje frekventnije zbog blizine centra grada, rekao je Klarica
Jučer nam se javio Tomislav Klarica, predsjednik KK Voštarnica i stanar Višnjika, kako bi reagirao na objavljeni članak “Višnjik ne smije postati javni parking” u kojem Željko Ivančević, predsjednik MO Višnjik, govori o problemima tog dijela grada.
Granice mjesnog odbora
– Željko Ivančević je lažljivac i sve što je rekao za Zadarski list nije točno. Da poznaje probleme i granice Višnjika, što bi kao predsjednik Mjesnog odbora trebao, ne bi davao sulude izjave o prometnom kolapsu u ovom kvartu. Tu nema gužve, osim što je, otkad je probijena cesta pokraj Kauflanda, ovdje frekventnije zbog blizine centra grada. To nema nikakve veze s naplatom parkiranja na maloj pijaci i Branimiru kao što on tvrdi, tvrdi Klarica, dodajući još da križanje Ulice Nikole Tesle i Ulice Benka Benkovića nije problem Mjesnog odbora Višnjik, kao što je Ivančević rekao.
– Da Ivančević poznaje granice MO Višnjik, ne bi tvrdio da je to križanje crna točka ovog kvarta jer obje ulice pripadaju drugom mjesnom odboru. Nadalje, naveo je da su igrališta kod OŠ Šime Budinića i kraj pet nebodera osvijetljena, a nije naveo da već četiri godine klubovi i sugrađani preko njega pokušavaju tražiti obnovu tih igrališta, rekao je Klarica te istaknuo da su do njega pokušavali doći preko mobitela, telefona, dopisa…
– Kako je izbjegavao kontakt, krajem 2008. godine stanari Višnjika su se počeli udruživati kad su vidjeli da on ništa ne radi. Zahvaljujući utjecajnim stanarima Višnjika, Branku Ganzuliću iz Turističke zajednice Grada Zadra, Edvinu Šimunovu, direktoru Liburnije, Vlatku Marušiću, predsjedniku Tržnice Zadar i Anti Babiću iz Grada Zadra, stupili smo u kontakt s predstavnicima Grada i Županije. U travnju 2009. smo se našli na sastanku u hotelu Iž. Na sastanku su bili predstavnici sportskih kolektiva s Višnjika, kojih je pet, a ne dva kao što je Ivančević izjavio. Dakle, bili su tamo predstavnici KK Voštarnica, ŽKK Voštarnica, KK Adriatic i MNK Višnjika, tadašnji gradonačelnik Živko Kolega i ministar Božidar Kalmeta, kazao je Klarica.
Tom sastanku, tvrdi Klarica, nije nazočio Ivančević, iako je bio pozvan.
– Svi prisutni na tom sastanku odazvali su se našem vapaju i na kraju su se oba igrališta asfaltirala, postavili su se reflektori te se dovelo u red dvorište osnovne škole, rekao je te demantirao i to da na Višnjiku nema sadržaja za djecu i umirovljenice.
Sadržaji za djecu i umirovljenike
– Uz velike napore stanara Višnjika, a ne njega, predsjednika Mjesnog odbora, napravilo se igralište između zgrada Višnjik 2 i Višnjik 3. Tvrdi da mu se umirovljenice žale da nema sadržaja za njih. Zar on ne zna da u vojarni Višnjik, točno u centru mjesnog odbora, djeluje sportsko društvo Relax u kojem se rekreiraju brojne žene s Višnjika, pita se Klarica te se osvrće i na Ivančevićevu tvrdnju da je Višnjiku potreban javni prostor.
– Navodi da je Višnjiku potrebna čitaonica i internet kutak, a 400 metara od OŠ Šime Budinića je Gradska knjižnica Zadar, nagrađivana knjižnica u kojoj je sve to moguće, napomenuo je Klarica, dodavši da taj javni prostor, kao “mjesto susreta i druženja” može biti u prostorijama Mjesnog odbora, od kojih Ivančević ima ključ.
– Rekao je da je Mjesni odbor zamijenio i postavio nove klupe u kvartu. Klupe su se zamijenile na inicijativu Ivice Jukića, Željka Kovačevića i Ante Babića iz Grada Zadra, kazao je i osvrnuo se i na “pijacu na crno” ispred hotela Iž, za koju je Ivančević rekao da predstavlja problem tamošnjim stanarima.
– Njemu smetaju dva prognanika koja tamo prodaju voće i povrće, ne zbog imovinske koristi, nego zbog okupljanja na čašici ćakule. To nikome ne predstavlja problem. Naprotiv, nekim ljudima je teško hodati do tržnice na Poluotoku ili u Trgovinskom centru pa im to jako dobro dođe, napominje Klarica.
– Višnjik je sagrađen od betona i zgrada i nekih velikih promjena, što se tiče zelenila, ne može biti. Da Ivančević živi i boravi ovdje, znao bi da je svaki komad zemlje na Višnjiku zasađen. Siguran sam, čak, da od 100 ljudi u kvartu, njih 98 ne poznaje Željka Ivančevića. Pozivam ga na jedno sučeljavanje, da se pohvali što je on osobno kao predsjednik Mjesnog odbora ostvario, da je za nešto podnio inicijativu i to do kraja ostvario. Rekao je da će se opet kandidirati za predsjednika Mjesnog odbora Višnjik. Ja mu garantiram da samo u dubokim snovima može sanjati da će opet biti predsjednik, zaključio je Klarica.


 “BANČENJE” U MO?


Željko Babić (HDZ), član Mjesnog odbora Višnjik, žali se na Ivančevićevo ophođenje s prostorijama mjesnog odbora.
– On vjerojatno nekome daje ključ jer se u prostorijama MO Višnjik bančilo, od tamo su se čule cajke, bilo je boca od alkohola, čikova i smeća. Dok nije počela dolaziti čistačica, svaki put prije sastanka prostorije bi se morale čistiti. Što se tiče njegova angažiranja u Mjesnom odboru, ono je ravno nuli. Pisma u sandučiću Mjesnog odbora mjesecima stoje netaknuta. Toliko o njegovu dolaženju u te prostorije, rekao je Babić.




 NEZADOVOLJAN I ŽKK VOŠTARNICA


Marija Malta, predsjednica ŽKK Voštarnica, tvrdi da teško uspostavlja kontakt s Ivančevićem.
– Željeli smo obnoviti i osvijetliti igralište i obratila sam se Gradu Zadru. Tamo su mi rekli da idem preko Mjesnog odbora. Pokušala sam se obratiti Željku Ivančeviću, zvala sam ga, slala pisma i dopise. On je stalno odgađao i nismo nikako uspjeli ostvariti suradnju. Na kraju mi je jedino Ana Lovrin odgovorila na dopis i povezala me s Draženom Grgurevićem. Tada je uslijedio i sastanak u hotelu Iž i na kraju se sve riješilo bez Ivančevićeve pomoći, rekla je Malta.


 


 SURADNJA S DOMOM ZA ODGOJ


Tatjana Vukman, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži, smještenog na Višnjiku, kaže da ima kontakt s Ivančevićem.
– On povremeno dođe ovdje, predlaže neke ideje i zainteresiran je za naše planove i projekte. Dogovarali smo se i za bojenje fasade Doma i popunjavanje drvoreda u Ulici bana Josipa Jelačića. Ivančević je ovdje bio s direktorom firme Nasadi i već smo dobili potrebne sadnice, kaže Vukman.