Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kolanović: Kamo je nestao novac i zašto nije plaćen PDV?

24.05.2012. 22:00
Kolanović: Kamo je nestao novac i zašto nije plaćen PDV?


Kamo je nestao novac i zašto nije plaćen PDV? To bi trebalo raspraviti s ondašnjim Nadzornim odborom i tadašnjim direktorom tvrtke. Na sastanku NO-a ‘Artić’ ovdje nazočnom njegovu direktoru Borisu Glavanu najavio sam da ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, što i činim ovog trenutka, kazao je Kolanović


Premda sa šest točaka, sjednica privlačkog Općinskog vijeća, kojom je predsjedavao Ante Mustać (HDZ), obilovala je kao rijetko koja do sada žestokim raspravama. Bilo je ostavki i smjenjivanja, a na kraju je sve “začinjeno” imenovanjem novog tročlanog Nadzornog odbora općinske Komunalne tvrtke “Artić”, koje se našlo “na tapetu”.
 Naime, Porezna uprava iz Zadra potražuje od Općine Privlaka 154.000 kuna PDV-a za pet mjeseci u 2008. godini, što, kako u obrazloženju stoji, nije platila Komunalna tvrtka “Artić” za izvedene poslove na izgradnji novih grobnica te jednu dobivenu donaciju. Na to su još uračunate kamate u visini od 21.000 kuna, dakle ukupni dug od 175.000 kuna. Ako se uplata ne obavi, Porezna uprava ovrhom skida navedena novčana sredstva s računa Općini Privlaka.
(Ne)plaćen PDV
 U raspravu se prvi uključio aktualni donačelnik Kažo Kolanović, koji je u to vrijeme bio načelnik Općine Privlaka, te ujedno predsjednik NO-a “Artić” od 2009. On je potvrdio da je Općina kao vlasnik navedene Komunalne tvrtke uredno platila sporne račune, a s njima i PDV na račun “Artića” i da bi sada ponovno plaćanje predstavljalo financijski prekršaj za koji bi netko odgovarao. Kolanović je pred vijećnike, predsjednika Vijeća te načelnika Ivu Surića (HDZ) izvadio sve fotokopirane i potpisane račune iz sporne 2008. godine kao dokaz da je PDV plaćen.
 – Kamo je nestao novac i zašto nije plaćen PDV, to bi trebalo raspraviti s ondašnjim Nadzornim odborom i tadašnjim direktorom tvrtke. Prije desetak dana na sastanku NO-a ‘Artić’ ovdje nazočnom njegovu direktoru Borisu Glavanu najavio sam da ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika upravo na ovoj sjednici, što i činim ovog trenutka. Ne želim sudjelovati u ovakvim poslovima i u manipulacijama. Ako vi želite, ja vam skidam kapu, rekao je Kolanović.
Na izričito pitanje svih vijećnika što se događa u tvrtki “Artić”, koje trenutačno zapošljava desetak djelatnika, pojašnjenje je dao predsjednik vijeća Ante Mustać.
– Kako puno toga ne štima u tvrtki, a kulminiralo je ovrhom, nedavno novoizabrano vodstvo Općinskog odbora naše stranke HDZ-a odlučilo je da se ide u razrješenje dosadašnjih članova NO-a ‘Artić’ i da se na ovoj sjednici izaberu novi ljudi. Preispitat ćemo je li plaćen ili nije sporni PDV i tko je za to odgovoran. Predlažem da se do 9. lipnja održi tematska sjednica na koju ćemo pozvati one koji mogu nešto znati i vlasnika knjigovodstvenog servisa ‘Morić’ iz Zadra koji je tada vodio, a i sada vodi financijske knjige ‘Artića’, kazao je Mustać.
Privlaka u LAG-u Mareta
 Na to je žestoko reagirao donačelnik Kažo Kolanović.
 – Molim vas pojasnite zašto dopredsjednika vijeća Ivicu Mustaća (HSP) niste razriješili odmah kada se prije godinu dana razvrgnula koalicija između HDZ-a i HSP-a, a nas u NO-u ni krive ni dužne sada razrješujete i smjenjujete. Je li se vi međusobno štitite ili u ovoj općini to netko radi iz osobnih razloga, zapitao se Kolanović.
 U raspravu se uključio dosadašnji član NO-a Ivica Surić. Rekao je da prvi put čuje da je Općinski odbor HDZ-a donio odluku da ih se smijeni. Odbacio je sve što im se stavlja na teret, kazavši da je riječ o lažima i insinuacijama koje plasiraju pojedinci.
Općinski načelnik Ive Surić (HDZ) pozvao je sve u vijećnici na suzdržanost i na zajednički rad, dodajući da nitko u ovom slučaju nikome ništa ne radi iza leđa.
 – Cilj nam je utvrditi je li plaćen sporni PDV, da uz to Komunalno poduzeće ‘Artić’ i nadalje nastavi sa svojim radom te da svi zajedno stvaramo ljepši i sretniji život za svakog građanina naše općine, ustvrdio je uz ostalo načelnik Surić.
Za razrješenje dosadašnjih članova NO-a “Artić” s predsjednikom Kolanovićem bilo je osam vijećnika. Jedan je bio protiv, a jedan suzdržan. Na njihova mjesta Vijeće je među pet kandidata istim brojem glasova za i protiv izabralo Nikicu Mustaća, Zorana Surića i Nenu Zorića.
Vijeće je i na ovoj sjednici raspravljalo o izgradnji prilaznog puta na općinskom zemljištu Vrčane, što traže mještani Skoblara radi pristupa moru.
 Na koncu prihvaćene su dvije odluke i to da se Općina Privlaka uključi u LAG Mareta te da se sa 10 tisuća kuna financijski pomogne stočaru Boži Bokari, kojemu su psi lutalice zaklali deset ovaca i 33 janjeta.