Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Razmjena novih spoznaja u psihologiji

24.05.2012. 22:00
Razmjena novih spoznaja u psihologiji


Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas na Danima psihologije u Zadru koji bez prekida traju već 34 godine. Svih tih godina mnogi su uložili veliki trud u organizaciju ovog skupa i nadam se da će njihov entuzijazam biti nagrađen dobrim rezultatima, promidžbom hrvatske psihologije, zadarskog Sveučilišta i Zadra, kazao je Valerjev


Veliki bienalni međunarodni znanstveni skup 18. Dani psihologije započeli su jučer na Sveučilištu u Zadru u organizaciji njegova Odjela za psihologiju. U svečanoj atmosferi, uz pjesmu klape Kondura te uz pismene pozdrave Hrvoja Gligore, predsjednika Hrvatske psihološke komore te pokrovitelja skupa, predsjednika Ive Josipovića i ministra znanosti Željka Jovanovića, organizatori su poželjeli dobrodošlicu brojnim stručnjacima i znanstvenicima koji su u Zadar stigli iz cijelog svijeta.
Cijelo otvorenje je bilo na engleskom i hrvatskom jeziku, a prisutne su pozdravili Pavle Valerjev, predsjednik Organizacijskog odbora Dana psihologije, gradski pročelnik za kulturu i sport, Radovan Dunatov, županijski pročelnik za društvene djelatnosti, Ivan Šimunić, prorektor Sveučilišta u Zadru Josip Farčić i Zvjezdan Penezić, predsjednik Programskog odbora.
– Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas na Danima psihologije u Zadru koji bez prekida traju već 34 godine. Svih tih godina mnogi su uložili veliki trud u organizaciju ovog skupa i nadam se da će njihov entuzijazam biti nagrađen dobrim rezultatima, promidžbom hrvatske psihologije, zadarskog Sveučilišta i samog Zadra.
Ove godine imamo vrlo bogat program sa 170 znanstvenih radova, preko 300 izlagača i pet tematskih simpozija sljedećih tema: Pokazivanje ljubavi u braku, Zadovoljstvo u intimnim vezama, Psihološki aspekt reproduktivnog zdravlja, Emocionalna inteligencija i simpozij u čast dr. Tomislavu Grginu – Edukacijska psihologija koji će se održati na otoku Vrgadi. Imamo i predavanja uvaženih stručnjaka Susan Ayers iz Velike Britanije, Željka Jerneića i Igora Karduma. Hvala stranim kolegama što svojim interesom dokazuju da hrvatska psihologija ima svoje mjesto u Europi i hvala svim studentima koji su nam na ovakvim skupovima najveća motivacija za daljnji rad, rekao je Valerjev te pozvao sudionike da poslušaju i predavanja na Danima seksualnosti u Znanstvenoj knjižnici koje organiziraju studenti psihologije.
Na zadarskim Danima psihologije očekuje se preko 500 sudionika, među kojima su izlagači iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Makedonije, ali i iz SAD-a, Australije, Jemena, Ukrajine i drugih zemalja, kao i priznati domaći stručnjaci.
Prorektor Josip Faričić pozdravio je prisutne i u ime rektora zadarskog Sveučilišta, Ante Uglešića.
– Raduje nas što na zadarskim Danima psihologije sudjeluje više stotina stručnjaka sa čak četiri kontinenta. Ovo je dobra prilika da se razmjene nove spoznaje i ideje metodologije istraživanja u znanosti koja okuplja i znanstvenike s drugih područja. Osim toga, ovakvi skupovi visoko pozicioniraju zadarsko Sveučilište na karti europske akademske zajednice, kazao je Faričić.
Zvjezdan Penezić je najavio predavanje Igora Karduma s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci “Evolucijska teorija i ličnost: suvremeni troškovi”.


Doprinos ugledu zadarskog Sveučilišta




Gradski pročelnik Radovan Dunatov zahvalio se organizatorima ovog eminentnog skupa te rekao da je on veliki doprinos ugledu zadarskog Sveučilišta.
– Mi smo jako ponosni na zadarsko Sveučilište, a održavanje ovog skupa nedvojbeni je uspjeh Sveučilišta i njegova Odjela za psihologiju. Siguran sam da će vaša znanstvena promišljanja doprinijeti razvoju psihologije. Želim vam ugodan boravak ovdje u cilju da i vaš rad bude plodonosan, skup u Zadru neka vam ostane u trajnom sjećanju, a s obzirom na veliki entuzijazam organizatora, znam da će se ova tradicija nastaviti i ubuduće, rekao je Dunatov.
Riječi hvale za Dane psihologije u Zadru imao je i županijski pročelnik Ivan Šimunić.
– Ovo je nezaobilazni zadarski znanstveni skup, a sigurno i jedan od najznačajnijih u Hrvatskoj. Zadar i Zadarska županija su atraktivni sami po sebi i na ovom prostoru je zahvaljujući dobrim uvjetima život organiziran već 3.000 godina. Stalno težimo razvoju i Sveučilište može i mora biti generator tog razvoja, a Dani psihologije u Zadru su sigurno jedan veliki doprinos tome. Ovo je jedan jako dobar primjer promocije Sveučilišta, ali i samog Zadra i Zadarske županije, rekao je Šimunić.