Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Paragliding jedrom od Dugog otoka do Ancone

Autor: Siniša Klarica

24.05.2013. 22:00
Paragliding jedrom od Dugog otoka do Ancone

Foto: Vedran SITNICA



Poznati svjetski kite surfer Janek Lisewski u sljedećih nekoliko tjedana planira prejedriti od Dugog Otoka do Ancone. Riječ je o kitesurfing ili kiteboarding projektu u kojem Lisewski na dasci dugoj svega 141 cm uz pomoć paragliding jedra namjerava premostiti 150 km široko Jadransko more.
Lisewski je poznat otkad je 2011. prejedrio Baltik od Poljske do Švedske u dužini od 207 km. Za sve nas po hladnoći poznato more, Lisewski je premostio povezavši Swinovjescie u Poljskoj i Ustad u Švedskoj.
No najpoznatiji poduhvat bio mu je kad je 2012. pokušao prejedriti Crveno more između Egipta i Saudijske Arabije. Nakon pređenih 140 km, svega 40 km pred ciljem, morao je odustati jer je vjetar jednostavno pao. No iako je njegov poziv upomoć čula kanadska obalna straža, Saudijcima je trebalo dva dana da ga izvuku iz mora. Njegove dogodovštine, osobito borbu s morskim psima, prenijele su mnoge velike medijske kuće.
– Stoga puno nade polažem u hrvatsko jugo. O tom vjetru sam čuo puno dobrog i nadam se da će me dovesti do Ancone. Trenutačno u Zadru tražim pomoć za realizaciju projekta. Namjera mi je kitebordingom povezati pet mora.
Lisewski je bio pomalo iznenađen kako ga u Hrvatskoj malo tko poznaje, budući da je u Poljskoj vrlo slavna osoba o kojoj su pisali Newsweek, National Geographic, Outside magazine i mnogi drugi. Svi oni koji žele sudjelovati u ovom pothvatu, i dati Lisewskom potporu, mogu se javiti, isključivo SMS porukom na broj +48 692 085 950.