Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Labirint života na Forumu

24.05.2017. 22:00
Labirint života na Forumu


Zadar je deveti put domaćin 25. Državnog prvenstva u natjecanju Sigurno u prometu. Dvodnevno natjecanje počelo je jučer pismenim, teorijskim ispitom na kojem je 84 učenika petih i šestih razreda iz 20 županija i Grada Zagreba odmjerilo znanje u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Iz svake županije, pa tako iz naše, na Državnom natjecanju sudjeluje četiri učenika, dva dječaka i dvije djevojčice.
– Zanimljiv je praktični dio natjecanja u kojem učenici voze bicikle na poligonu, a simulirane su situacije iz prometa. Na Forumu predstavljamo tzv. pokaznu vježbu koja je po europskim standardima, a koja će u program poznavanja sigurnosti u prometu ući od sljedeće godine. Vježba pod nazivom Labirint života ukazuje na situacije koje su u stvarnosti, ulice, prometne znakove i da djeca nauče voziti poštivajući propise. Ukoliko to učine, odvoze po pravilima bez problema će se vratiti na točku s koje su i krenuli, pojasnio je Dinko Brkić, tajnik Autokluba Zadar.
Vježba je dobar pokazatelj kako bi se vidjelo koliko su djeca uistinu naučila o pravilima sigurnosti u prometu. Dobar je pokazatelj i građanima kako bi se upoznali s novim europskim odredbama koje za cilj imaju povaćeti sigurnost u prometu i time ujedno spriječiti broj prometnih nesreća.