Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

O nezakonito prodanoj imovini Bagat Elektronike sud tek treba odlučiti

24.05.2017. 22:00
O nezakonito prodanoj imovini Bagat Elektronike sud tek treba odlučiti


Iako je stečaj nad tvrtkom Bagat Elektrokomerc d.d., koja je nekoć zapošljavala značajan broj radnika, zaključen te na računu tvrtke nema niti jedne lipe, stečajni upravitelj Ante Poljak podnio je Trgovačkom sudu izvješće za period od posljednja tri mjeseca, iz kojeg proizlazi kako bi vjerovnici mogli dobiti još koju kunu kad se riješi sudski spor.
U izvješću stoji kako nakon zaključenja stečajnog postupka vrijednost stečajne mase, procijenjena po popisnom povjerenstvu nakon otvaranja stečaja, iznosi 2.000.000 kuna te da se odnosi na sporne nekretnine u posjedu Bagat Elektrokomerca. Na tom popisu nalaze se ured direktora površine 14 metara četvornih vrijedan 70.000 kuna, radna prostorija površine 30 kvadrata vrijedna 120.000 kuna, radna prostorija u upravnoj zgradi površine 13 m2 vrijedna 60.000 kuna, radionica s uredom površine 90 m2 vrijedna 360.000 kuna, skladište površine 113 m2 vrijedno 460.000 kuna, skladište površine 160 m2 vrijedno 600.000 kuna i neizgrađeno zemljište površine 350 m2 vrijedno 330.000 kuna. Nekretnine su procijenjene u postupku pretvorbe poduzeća Bagat Elektrokomerc Zadar, kao vrijednost temeljnog kapitala, a za dokazivanje prava vlasništva se vodio postupak pred Općinskim sudom u Zadru koji je riješen u korist Bagat Elektrokomerca, no u tijeku je žalbeni postupak pred Županijskim sudom u Zadru.
– Bagat precizna mehanika je bez ovlaštenja prodala Metal kabelu d.o.o. Zadar nekretnine koje su prilikom pretvorbe i privatizacije pripale Bagat Elektrokomercu, a ovaj dalje trećem poduzeću. Imajući u vidu tijek postupka, a posebno činjenicu kako je imovina prilikom pretvorbe i privatizacije prešla u vlasništvo Bagat Elektrokomerca d.d., treba očekivati da će ishod postupka biti pozitivan, posebno kada su u pitanju zgrade, odnosno gradevinski objekti, napisao je u izvješću stečajni upravitelj Poljak dodajući kako je u sporne nekretnine, koje su u posjedu stečajnog upravitelja stečajne mase Bagat Elektrokomerc d.o.o., u jednom dijelu smještena arhiva, dok su ostali prostori prazni. Naveo je kako su svi poslovni prostori devastirani, da su ostali goli zidovi, dok je kancelarija direktora površine 11,60 m2, koja je nekoć bila u sastavu portirinice, porušena prilikom radova na uređenju zemljišta za buduću stambenu izgradnju. O toj devastaciji, izvijestio je Poljak, obaviještena je zadarska policija koja je izvršila uvid i sačinila zapisnik.
– Sva imovina dužnika knjižena je kao sporna, zaključio je Poljak predlažući naknadnu diobu prema završnom popisu, ako se preostala stečajna masa dijeli stečajnim vjerovnicima.