Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Silovatelju Sladiću kaznu umanjili za godinu i pol dana

Autor: Minja Gugić

24.06.2013. 22:00
Silovatelju Sladiću kaznu umanjili za godinu i pol dana

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon što je početkom prosinca prošle godine na Županijskom sudu u Zadru i po okončanju sudskog postupka zatvorenog za javnost, nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora zbog silovanja, 46-godišnjem Budi Sladiću Vrhovni je sud umanjio zatvorsku kaznu te je on sada konačno i pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.
U kratkom obrazloženju »zadarske« presude predsjednik Sudskog vijeća Marijan Bitanga tada mu je uz izrečenu kaznu odredio i mjeru obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu te mu je produljio pritvor.
Pri izricanju presude, u olakotne okolnosti osuđenom Sladiću uzeta je u obzir »smanjena ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela« te njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, dok mu je pri odmjeravanju duljine zatvorske kazne otežavajuća okolnost bila dosadašnja osuđivanost i to kako je tada naglasio sudac Bitanga – zbog »istovrsnog kaznenog djela«.
Po optužnici koja mu se stavljala na teret, on je 6. lipnja prošle godine oko 22 sata u jednoj napuštenoj kući u Ulici Franje Tuđmana, iza prostorija Caritasa, doveo svoju prijateljicu te ju je najprije udario više puta šakama u glavu. Nakon toga ju je snažno uhvatio rukama i čvrsto je držao. Bacio ju je na krevet i silovao.
Tijekom suđenja zatvorenog za javnost saslušano je više svjedoka kao i njegova žrtva. Ona je rekla kako je sa Sladićem imala vezu dvije godine te da ju je odlučila prekinuti nakon njegovog izlaska iz zatvora u veljači prošle godine, no da je on počeo prijetiti da će ju ubiti ako njihovu vezu prekine. Ispričala je potom kako ju je te večeri odvukao u te napuštene prostorije iza Caritasa te da ju je najprije ispljuskao i šakama udario više puta po glavi, slomio njezin otpor i silovao je.
On je, pak, u svojoj obrani naglasio kako su ne osjeća krivim i da su njih dvoje bili u ljubavnoj vezi, da ju on voli i da mu je još uvijek draga. Priznao je da su te večeri imali odnos, ali da je sve bilo s njezine strane, dobrovoljno.
Osuđeni Sladić je od početka lipnja prošle godine nalazi u pritvoru gdje je i dočekao pravomoćnost presude, a tijekom suđenja po službenoj ga je dužnosti branio odvjetnik Milan Petričić.