Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Don Ante Dražina obukao misnicu i postao svećenikom zadarske crkve

24.06.2016. 22:00
Don Ante Dražina obukao misnicu i postao svećenikom zadarske crkve


U katedrali svete Stošije slavilo se svećeničko ređenje đakona Ante Dražine iz Župe Gorica – Raštane. Misu je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je na samom početku istaknuo kako je ovo velik dan za Crkvu koja dobiva novog svećenika.
– Svećeništvo je, kako je pisao Ivan Pavao II., dar i otajstvo. Stoga danas, pred tim otajstvom dijelimo radost novoga ređenika, našeg don Ante, njegovih roditelja, rodbine i prijatelja i župe odakle je došao. Siguran sam kako i vi, braćo svećenici dijelite radost zbog našeg don Ante i sami se prisjećate kako ste i vi doživjeli radost koju je Gospodin dodijelio vama, rekao je Puljić, dodavši kako se posebno svog zaređenja prisjećaju oni svećenici koji u ovoj godini slave petu, 10., 15., 20. ili 50. obljetnicu.
Don Ante Dražina rođen je 19. lipnja 1991. godine u Zadru. Teološki studij završio je u Rijeci i Rimu. Za đakona je zaređen u Rimu 10. listopada 2015.
– Iako je Bog onaj koji bira, nije uvijek lako odlučiti se i prihvatiti svećenički poziv. Svaki ređenik to najbolje zna. Ali nam Bog poručuje, ne boj se. Sve nas to potiče, braćo i sestre da budemo neprocjenjivi dar koje svećenstvo predstavlja za Crkvu, za čovječanstvo. Njihova samozatajnost u služenju i vjernost Kristu koji ih je po imenu pozvao zaslužuju našu pozornost i zahvalu. I obredom ređenja posebno ćemo se zahvaliti Gospodinu na daru ređenja u našoj nadbiskupiji, poručio je Puljić.
Svečano, dostojanstveno kako i priliči, započeo je čin ređenja nakon čitanja evanđelja po Ivanu. U ime Crkve, don Ante istupio je pred zadarskog nadbiskupa i na taj način stavio svoj život u službu Crkve.
Uslijedila je molitva svih svetih uz koju su svi svećenici i nazočni na misnom slavlju zazvali pomoć nebeske crkve za ovo veliko djelo koje se dogodilo.
U tišini je potom nadbiskup Puljić položio svoje ruke na glavu novog svećenika. Nakon toga, svi svećenici također su svoje ruke položili na glavu tek zaređenog svećenika.
Uslijedila je posvetna molitva, a potom su ruke novozaređenog svećenika pomazane svetim krizmenim uljem u znak posebne posvete Bogu.
Sveto krizmeno ulje označava posebnu Božju blizinu i na taj način označava se sudioništvo u Kristovom svećeničkom savezništvu. Nakon toga don Ante obukao je misnicu, odijelo koje svi svećenici nose tijekom služenja svetih misa, kao znak svoje svećeničke službe i predani su mu znakovi kruha i vina, plitice i kaleža s kojim će raspolagati na oltaru u ime Kristovo.
Cjelovom mira koji su mu udjelili nadbiskup, a potom i ostali svećenici, pokazali su svom bratu kako ga primaju u skup svećenika zadarske crkve.