Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nino Aničić: Kako sam upao u film o generalu Gotovini

24.06.2017. 22:00
Nino Aničić: Kako sam upao u  film o generalu  Gotovini


Scena u kojoj je ‘odradio’ svoju ulogu snimljena je u upravo u rodnom mjestu generala Gotovine, Pakoštanima
Mladom, 14-godišnjem Ninu Aničiću, učeniku srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića i aktivnom članu dramske  sekcije “Igrajmo se”,  ostvarila se velika želja. Sudjelovao je u snimanju  filma o generalu Anti Gotovini, i to tako da nije bio tek običan nevidljivi  statist u gomili ljudi, nego je dobio – svoju scenu.
  – Informaciju da se traže statisti za film vidio sam na Facebooku i javio  se. Pozvani smo u Osnovnu školu Šime Budinića gdje je prošlo više od  600 prijavljenih kandidata ljudi svih generacija – priča nam Nino, ne krijući zadovoljstvo što su njega izabrali. Vjerojatno zbog moje frizure, dodaje simpatični mladić koji je u jednoj sceni filma trebao dočarati  ozračje Pakoštana 70-ih godina prošloga stoljeća, vrijeme kada je Ante  Gotovina kao mladić otišao u inozemstvo.
U odjeći iz 70-ih
 – Nazvali su me telefonom, potvrdili da sam izabran i da dođem na kolodvor gdje nas je čekao autobus za Biograd i Pakoštane. Najprije su nas  iskrcali u Biogradu gdje smo u hotelu Ilirija dobili odjeću. Obukli su me u  hlače i jaknu koja je bila u modi tih 70-ih godina, a sa mnom je u istoj  sceni bio dečko duge kose, odjeven u stilu kakav su imali ‘hevimetalci’  toga vremena – opisuje nam Nino svoj put do kamera koje su ih čekale u  Pakoštanima.
 Scena u kojoj je ‘odradio’ svoju ulogu snimljena je u upravo u rodnom  mjestu generala Gotovine, Pakoštanima. Nino i prijatelj ‘hevimetalac’  kreću u šetnji od crkve, zaustavljaju se na nekoliko sekundi pored jednog  zelenog motocikla i nastavljaju dalje. Istodobno, jedan stariji čovjek sa  ženom nosi kofer u autobus, vraća se s damižanom u ruci i sjeda kraj  žene na klupu uza zid – kaže Nino, ne znajući u ovom trenutku kako će se  ta snimljena scena uklopiti u kontekst cjelokupne radnje filma. Dodaje  kako je scena tijekom snimanja ponavljana desetak puta kako bi se dobila najbolja, najuvjerljivija varijanta.
No, to nije najvažnije. Njemu je važno da je već kao 14-godišnjak ostvario pravi pravcati dodir s jednim ozbiljnim filmom, a to će mu iskustvo zasigurno zauvijek ostati u sjećanju. Pogotovo stoga što mu je gluma  velika želja i cilj o kojemu potiho sanja.
 – Već sam šest godina u dramskoj sekciji “Igrajmo se” koju vode Lucija  Bajlo i Matija Šango-Šimurina. Imali smo dosta predstava, nedavno smo  nastupali u Ninu, posljednji put 11. travnja izveli smo Petra Pana u kojemu glumim Indijanca – kaže Nino ističući kako je i njegov prijatelj iz ove  dramske sekcije, Ivan Šarić, također bio statist u filmu General.
Nisam imao tremu
 O iskustvu sa snimanja ima najbolje dojmove. Kaže da je Goran Višnjić  vrlo drag i simpatičan, a s njim se i fotografirao za uspomenu. Divio se  prateći snimanje  susreta i razgovora Višnjića i Mustafe Nadarevića (Gotovina i Bobetko), redateljskim vještinama Vrdoljaka, koji je bio i na snimanju njegove scene. Sjedio je sa strane i pratio ide li sve  po planu. S  njim je sjedila i Mia Negovetić koja je također glumila tu, a za Vrdoljaka  kaže Nino kako odaje dojam vrlo smirenog i zanimljivog redatelja te ne  krije zadovoljstvo što ga je uživo vidio na radnom zadatku.
 – Nakon srednje škole, želja mi je upasti na Filmsku akademiju. Volio  bih se okušati u glumi, a filmska gluma me više privlači od kazališne – iskreno će naš 14-godišnjak. Činjenica da uopće nije imao tremu dok je  snimao scenu u tako razvikanom filmu ‘starog  majstora’ Vrdoljaka,  možda je baš dobar znak da bi mu profesija glumac jednoga dana dobro  pristajala.