Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nakon 33 godine u Zemuniku mlada misa

24.07.2011. 22:00
Nakon 33 godine u Zemuniku mlada misa


Brojni vjernici Zemunika, zadarskih Stanova i okolnih mjesta dupkom su ispunili crkvu i prostor oko nje. Među njima roditelji Mirjana i Branko, braća Vice i Ivan, rodbina i prijatelji mladog svećenika te mnogobrojni gosti


U Zemuniku je u nedjelju nakon  punih 33 godina odslužena  mlada misa. Čast je pripala  26-godišnjem don Darku  Marušića, sinu Mirjane i  Branka Marušića, Zemuničana sa zadarskih Stanova. Dok su druga djeca  sanjala kako će biti glumci  ili doktori Darko je odabrao  svećenički poziv.
– Prije 33 godine, 9. srpnja  1978., mladu misu sam  održao u zemuničkoj crkvi  Sv. Kate. Propovijedao, je  sada blagopokojni zadarski  nadbiskup, mons. Ivan  Prenđa koji je u istoj crkvi  tada prije 14 godina, također održao mladu misu,  prisjetio se Zemuničanin  don Josip Radoica Pinčić,  župnik Bibinja, propovjednik na mladoj misi.
U zemuničkoj crkvi Kraljice mira – Kraljice Hrvata  don Darko Marušić je mladu misu predvodio u zajedništvu s generalnim vikarom don Milivojem Bolobanićem, župnikom Stanova, i 15-ak svećenika.  Među njima i troje mladomisnika.
– Svećeničko poslanje ima  svoj cilj, pomiriti ljude s  Bogom. Bitni uvjet da  svećenik ‘donosi dobre plodove jest da ostane sjedinjen s Gospodinom, da  euharistija bude u središtu  njegova svećeničkog života’.  Nasljedovati Isusa, Dobroga  Pastira, za svakog je  svećenika obvezan put posvećenja i osnovni uvjet za  odgovorno vršenje pastoralne službe, u uvodnom  slovu je rekao propovjednik.
– Svećenik treba biti svjetlo u tami. Nije lako biti  Božje svjetlo, u njega često  pucaju i munje, a udarci  itekako bole. Svećenik je  ponekad neshvaćen, neprihvaćen. To je bila sudbina i velikog svećenika  Isusa Krista, zato je časno  biti svećenik, navodi don  Rade, istaknuvši kako se  mladom misom don Darka  to Božje svjetlo ne gasi.
Cijelo je, naime,  svećeničko poslanje posvećeno službi novoga čovjeka, kojega Krist, pobjednik smrti, po svom  Duhu podiže u svijetu.
– Svećeničko poslanje  nadilazi svako drugo poslanje, jer on je taj preko  koga Bog oprašta grijehe,  preko čijih ruku i molitvi  se slavi euharistija. To je  ono po čemu se svećenik  razlikuje od svih drugi, to  je ono što čini svećenika  Božjim znakom u ovom  svijetu. Kad ne bi bilo  svećenika, tad ne bi bilo  Crkve. Ulogu svećenika u  Crkvi nitko ne može nadomjestiti, zaključio je  propovjednik don Rade.
Veliki dan mladomisnika  praćen je molitvom i zahvalom Bogu za dar  svećeništva, kao i pjesmama župnog zbora pod  ravnanjem časne sestre  Vladislave te mnogobrojnih vjernika koji su svojom  nazočnošću i čestitkama  podržali ovo duhovno zvanje. Svečanost je započela  kratkom procesijom od  župnikove kuće don Zdenka Dundovića uz primanje  roditeljskog blagoslova,  prema župnoj crkvi u kojoj  je održano misno slavlje.
Brojni vjernici Zemunika, zadarskih Stanova i  okolnih mjesta su dupkom  ispunili crkvu i prostor oko  nje. Među njima roditelji  Mirjana i Branko, braća  Vice i Ivan, rodbina i prijatelji mladog svećenika te  mnogobrojni gosti.
Na početku misnog slavlja najmlađi Zemuničani  su svojim recitacija čestitali i zaželjeli dobrodošlicu don Darku. Poslanice  su čitali Tomislav Fabijan i  mladomisnikov brat Vice  Marušić.
Nakon svečane svete mise slavlje se uz bogat stol  nastavilo ispod obližnje zemuničke murve u velikom  šatoru kod Mladena Biloglava, u kojem se okupilo  oko 500 Zemuničana, Stanaraca i gostiju. Fešti su  najviše pridonijeli Općina  Zemunik Donji i zemunički župljani.


Mlada misa




Prije 33 godine, 9. srpnja 1978., mladu misu sam održao u  zemuničkoj crkvi Sv. Kate – don Josip Radoica Pinčić


Mladomisnički blagoslov


Don Darko Marušić potaknuo je na molitvu za nova duhovna zvanja, da ne bi opet, kaže mladomisnik, trebalo čekati 33 godine da Zemunik dobije duhovno zvanje. Izrazio je i radost i zahvalnost što mladu misu slavi u rodnoj župi i svima kojima su mu pomogli na putu svećeničkog poziva i organiziranju ove svečanosti. Na kraju euharistijskog slavlja don Darko je podijelio mladomisnički blagoslov svim nazočnima vjernicima, roditeljima, braći, rodbini i prijateljima svakom pojedinačno.