Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani na korak do najboljih

24.07.2011. 22:00
Zadrani na korak do najboljih


U nedjelju je u organizaciji BK Zadar održano Prvenstvo Dalmacije u biciklizmu u disciplinama kronometar i cestovni uspon za kategorije početnika (U-13, U-14, U-15), kadeta, veterana i rekreativaca.
Kronometar se vozio na relaciji Ploča – Zračna luka Zemunik u dužini od 6 km, a nastupilo je 27 vozača iz četiri dalmatinska kluba, te BK Crikvenica i BK Stubaki koji su konkurirali uz pozivnice organizatora.
U kategoriji U-13 pobjedu je odnio Viktor Potočki (Bk Stubaki), najtalentiraniji mladi hrvatski vozač, s vremenom 09:07, dok je u kategoriji U-14 najbolji bio Ante Burić (Bk Kamena-Tribunj) s 09:19.
Kod najiskusnije kategorije početnika, onih ispod 15 godina, najbolje vrijeme (8:23) odvozio je David Jabuka iz Bk Kamena-Tribunj, a drugo i treće mjesto zauzeli su Zadrani: Marin Jakovčev (08:27) i Luka Filajdić (09:00).
Vozač BK Kamena Marin Perkov-Stipičin pobijedio je u kategoriji Kadeta odvozivši 08:10, Toni Celent iz BK Zadar bio je drugi s 8:25, dok se Niko Jelić iz šibenske Fortice popeo na treću stepenicu postolja (8:27).
Kod Veterana je najbolji rezultat od 07:42 postigao Antonio Barišić iz vodičkog BBK Orlov krug. Zadranin Ivan Gobin  bio je drugi s tri sekunde slabijim plasmanom, a treće je mjesto pripalo Sanjinu Weissu iz Crikvenice (07:47).
U kategoriji Rekreativaca pobjedu je odnio Darijo Radošević (Orlov krug) sa 08:30, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Kristijan Jović (BK Zadar) s vremenom 08:39 i Antonijo Erceg (Orlov krug) s 08:48.
U sklopu utrke održano je i Prvenstvo Grada Zadra za Rekreativce na kojem su najbolje rezultate postigli Zvonimir Benčik – 08:30, Branko Šare – 8:32 i Neven Dokoza – 8:45.
Najbolji rezultat na dionici kronometra ostvario je juniorski reprezentativac Hrvatske Pavel Potočki koji vozi za slovensku momčad Adria-Mobile. Potočki se odazvao pozivu organizatora te nastupio na Prvenstvu Dalmacije izvan konkurencije, a u svrhu promocije biciklističkog sporta. Cestom od Ploče do Zračne luke Zadar projurio je za 07:18, vozeći prosječnom brzinom od 49km/h što je i novi rekord ove dionice. 
Poslijepodne je kolona biciklista krenula sa startom zatvorene vožnje iz Posedarja prema usponu iznad tunela Sv. Rok, gdje je bio zakazan start discipline cestovni uspon.
Kategorije kadeti, veterani i rekreativci te dva juniora koji su utrku vozili u konkurenciji za ukupnu pobjedu odradile su prvi start, dok su minutu iza njih pedale počele okretati i tri kategorije početnika.
Pavel Potočki dominaciju je iskazao i na 8,5 km cestovnog uspona te osvojio prvo mjesto s rezultatom 23:59.
Kadetski naslov odnio je Niko Jelić (24:11), dok je do svoje prve ovogodišnje srebrne medalje došao David Šare s vremenom od 27:14.
Kod Veterana je, kao i na kronometru, pobjedu odnio Antonio Barišić (24:10), a vozači Zadra Ivan Gobin (24:11) i Marin Pejdo (25:45) došli su do srebra i bronce.
I kod Rekreativaca je zlato pripalo pobjedniku kronometra – Dariju Radoševiću (26:14), dok su Antonijo Erceg (27:27) i Kristijan Jović (27:44) bili drugi i treći.
U mlađim kategorijama slavili su ponovo Viktor Potočki, Ante Burić i David Jabuka, dok su još tri medalje otišle predstavnicima kluba domaćina: Maji Perinović za drugo mjesto u U-13, odnosno Luki Filajdiću i Marinu Jakovčevu za srebro i broncu u kategoriji U-15.
Tri prvoplasirana rekreativca na usponu za Prvenstvo Grada bili su: Kristijan Jović, Zvonimir Benčik i Nikica Teofilov.
Na kraju dugog biciklističkog dana za dobar se ugođaj pobrinula Turistička zajednica općine Posedarje. Svim sudionicima natjecanja osigurala je druženje uz zajedničku večeru, ali i izrazila nadu da će se Prvenstvo Dalmacije u najtežoj biciklističkoj disciplini vožnje uz brdo održati i dogodine na istom mjestu.