Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Umjesto na jednu noć, ugasit ćemo svjetla za cijelu sezonu?

24.07.2012. 22:00
Umjesto na jednu noć, ugasit  ćemo svjetla za cijelu sezonu?


Puni misec je i 31. kolovoza, provjerili smo. I petak je! Vidljiv je odmak od prve “Noći” i gašenja svjetala na rivi kad je sve izgledalo puno pitomije i “efektnije” nego kada se broj posjetitelja povećao za nekoliko desetaka tisuća, a điravanje u potrazi za hranom i “ugođajem” za neke postalo nemoguća, a za neke i nepoželjna misija
Kao grom iz vedra neba  odjeknula je vijest o otkazivanju Noći punog miseca  koju je prošli tjedan prvi  objavio Zadarski list. Objašnjenje se nije trebalo dugo čekati. Iz Propele, udruge  koja je začetnik manifestacije i glavni organizator, poručili su kako im Turistička  zajednica nije dala dovoljno  novca. Ponuđeno im je, naime, 30.000 kuna. Ponuđeno  im je kasnije i 20.000 kuna  više no nije bilo pomaka.  Noći punog miseca, “najpoznatije zadarske turističke  manifestacije”, kako je mnogi nazivaju, ove godine –  neće biti.
Najveći problem je, rekli  bismo, taj što je ona otkazana u samom srcu turističke sezone. Treći kolovoza upisan je kao datum  održavanja manifestacije u  svim ovoljetnim najavama, a  na mnogim web portalima  koji najavama pokrivaju sezonu stoji tekst:
“Ako nemate često priliku  posjetiti okolicu Zadra i zadarske otoke i upoznati lokalni folklor i običaje, svakako posjetite Noć punog  miseca! Manifestacija, festival kulture, hrane i običaja  zadarskog kraja – vremeplov  na dohvat ruke, događa se,  naravno, u noći punog mjeseca na zadarskoj rivi!”
Umjesto NPM – koncert  klapa?!
E pa ove godine od toga  neće biti ništa. Umjesto  “Noći punog miseca” Turistička zajednica ponudit će,  kažu, te večeri nastup nekih  od najjačih dalmatinskih  klapa na platou ispred crkve  sv. Marije. Gdje je točno  poveznica između klapskog  koncerta i ove višednevne  manifestacije, ostaje nejasno.
Iz Propele kažu kako im  ponuđeni novac jednostavno nije i ne može biti dovoljan da zatvore financijsku konstrukciju, da su razmišljali o manjem izdanju ali  da ono nije moguće te da je  bolje da se manifestacija ne  održi uopće nego da bude  “na pola”…
Ljudi su osjetljivi na prekidanje tradicije, od nadležnih se u datom trenutku  očekuje brza reakcija i sanacija štete, ali ne u pronalasku alternativnog  rješenja već u povratku na  staro, na Noć punog miseca.
“Recesija” je riječ koja je  mnogima omogućila slijeganje ramenima i poslužila kao  opravdanje, a u godini u  kojoj su ukinuta ili reducirana čak tri festivala koja  se s dugogodišnjom tradicijom održavaju u Dubrovniku, nije čudo što je izostala “reakcija” kakvu je javnost očekivala.
Povukao se potez više, no  on nije bio dovoljan da se  postigne dogovor.
Organizatori punih 10 godina štandovima nisu naplaćivali kotizaciju za sudjelovanje u manifestaciji, no  kad je 2010. godine budžet  sa 150.000 smanjen na  90.000 kuna, to su učinili.  Lani je, u rekordnoj “Noći”  koja je trajala čak 6 dana,  budžet smanjen na 60.000, a  ove godine trebao je iznositi  30.000 kuna.
Zbog toga su podigli cijenu kotizacije, no to je prepolovilo proj prijavljenih  izlagača. Sve je dovelo do  konačnog otkazivanja.
Zadrani Noć punog miseca, odnosno njenu konačnu proslavu na Rivi,  pamte po preko 50.000 turista koji bi se slili na rivu u  potrazi za domaćim i autohtonim, u potrazi za ićem i  pićem.
Neki pamte suhe i preskupe lepinje, stare srdele,  nenormalnu gužvu i naguravanje, gomilu smeća sutradan, parkiranje na  Voštarnici za sve koji dolaze  iz daljih dijelova grada…  Mnogi, barem oni koji ne  žive na Poluotoku, taj dan  nisu niti dolazili u grad u  namjeri da baš sve to izbjegnu, ali prošlo bi i to pa –  opet dobro.
Jesu li se dovoljno  potrudili?
Manifestacija je od samog početka zamišljena  kao festival kulture, hrane i  običaja zadarskog kraja.
“To je večer koja nas na  trenutak vraća u vrijeme  kada je Zadar bio grad gospode koji je uživao u sretnoj simbiozi sa svojim priobaljem, otocima i zaleđem.  Vrijedni ribari i težaci živjeli su nekoć od trgovine s  građanima, a u sadašnjosti,  svake godine iznova, Zadrani pozivaju njihove potomke i praunuke da ih  barem te večeri podsjete  kako je to nekada bilo”,  stoji na službenim stranicama zadarske Turističke  zajednice.
Stoji i činjenica da je  manifestacija kroz godine  ipak pomalo izgubila na  kvaliteti. Vidljiv je bio odmak od prve “Noći” i prvih  gašenja svjetala na rivi kad  je sve izgledalo puno pitomije i “efektnije” nego kada se broj posjetitelja povećao za nekoliko desetaka  tisuća, a điravanje u potrazi  za hranom i “ugođajem” za  neke postalo nemoguća, a  za neke i nepoželjna misija.
Na kraju priče, prije nekoliko dana javilo se nekoliko “mladih zadarskih  poduzetnika”, kako su  predstavljeni javnosti, koji  bi organizirali svoji verziju  NPM i koja bi se zvala  Zadarski berekin. Kažu kako imaju podršku Turističke zajednice. Što to  znači? Imat ćemo istu stvar  s drugim imenom?
S druge strane iz Propele  najavljuju da će “sredstva  potražiti iz drugih izvora…”  Ostaje ipak gorak okus naglog otkazivanja, ali i dojam  nedovoljne angažiranosti ili  truda jedne i druge strane u  potrazi za povoljnim  rješenjem. Je li kasno za  Noć punog miseca? Ima još  jedna u osmom mjesecu,  31.og! I isto je petak. Više  od mjesec dana za dogovor  i organizaciju – nama se to  čini kao sasvim dobra ideja.