Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nije lako biti talijanski ‘konzularac’ u Zadru

24.07.2016. 22:00
Nije lako biti talijanski ‘konzularac’ u Zadru


U zadarskoj javnosti Rina Villani poznata je kao predsjednica ovdašnje Zajednice Talijana, ali je manje poznato da od 2009. obnaša i jednu daleko zahtjevniju i odgovorniju dužnost predstavnice Talijanskog konzulata u Rijeci za Zadarsku županiju.
– Da bi se postalo predstavnikom stranog konzulata u nekoj sredini, potrebna je prije svega suglasnost države domaćina, kao i respektabilni odnos osobe prema institucijama i, naravno, adekvatno poznavanje pravnih postupaka koji se provode u skladu s konzularnim pravilima – objasnila nam je Villani neke od ključnih pretpostavki za ovaj posao.
Naravno, budući da su Talijani naši tradicionalni ljetni gosti, konzularnoj predstavnici je najzahtjevnije razdoblje upravo ljeto kada mora biti na usluzi svojim sunarodnjacima koji se za vrijeme godišnjeg odmora na zadarskom području znaju susresti sa svakojakim problemima, upitima, a ponekad i vrlo bizarnim životnim situacijama. Uz to, valja naglasiti, da cijeli taj posao Rina Villani obavlja bez novčane naknade, dakle dragovoljno.
Među njezinim aktivnostima učestale su potpore i pomoć strankama u različitim postupcima koji se upućuju Talijanskom konzulatu u Rijeci (pod čijom je konzularnom jurisdikcijom i Zadarska županija nakon što je ugašen Talijanski konzulat u Splitu).
– Česti su upiti za ovjeravanje isprava, potpisa, fotografija za osobne dokumente, a uvijek sam ljudima pri ruci i kod ispunjavanja različitih formulara za upite koji se šalju Konzulatu u Rijeci. Kad je riječ o starim i nemoćnim, bolesnim osobama, njima je iznimno važna takva pomoć jer ne moraju putovati do Rijeke kako bi obavili sve te formalnosti u tamošnjem konzulatu – kaže Villani.
– Na usluzi sam i svojim sunarodnjacima i turistima koji se znaju naći u teškoćama prilikom izlaska iz Italije. Susrela sam se posljednjih godina s raznim problemima, od slučajeva gubitka osobnih isprava, novca… Nerijetko, talijanski turisti koji dolaze na ljetovanje svojim plovilima, imaju problema s nabavkom rezervnih dijelova uslijed kvarova koji ih zadese na moru. Ima slučajeva da ih se ponekad i kazni bez osnove, a ponekad se ogriješe o zakon i u dobroj vjeri, ne poznavajući naše domaće propise i pravila – opisuje nam Rina Villani cijeli niz situacija s kojima se suočava na dužnosti konzularne predstavnice.
No, najbolnije je kad se nađete u situaciji da pružate konzularnu pomoć ljudima koji su za vrijeme ljetovanja izgubili svoje najmilije u prometnoj nesreći ili nekoj drugoj vrsti tragedije. Bilo je i slučajeva da sam posjećivala talijanske državljane koji su ovdje završili u pritvoru zbog kaznenih djela vezanih uz konzumaciju droge, prisjeća se Villani dodajući na kraju i lijepe doživljaje u ovom poslu kao npr. spajanje osoba nakon dugo godina odvojenosti zbog raznih životnih prilika koje su do toga dovele. No, jedan joj se događaj posebno usjekao u pamćenje:
– Pomogla sam jednom mladom bračnom paru koji je došao na ljetovanje u Zadar, supruga je bila u 7. mjesecu trudnoće. Planirala je prinovu po povratku u svoju zemlju, no došlo je do preuranjenog poroda i morala je ostati u zadarskoj bolnici. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu, bili su prezadovoljni i presretni tretmanom na našoj ginekologiji i vratili se u Italiju sa zdravom bebom koja će, eto, neplanirano, cijeli život na svojoj osobnoj iskaznici imati upisano mjesto rođenja – Zadar, grad koji će roditelji ovog djeteta do kraja života pamtiti u najboljem svjetlu.