Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Termiti” nisu zaboravili Deana

24.07.2016. 22:00
“Termiti” nisu zaboravili Deana


Pedesetak članova udruge i ratni veterani 84. gardijske bojne Termiti odali su u subotu na Šator planini u BiH počast svom poginulom suborcu Deanu Nikpalju. Povodom 21. godišnjice herojske smrti Deana Nikpalja, članovi udruge uredili su spomen-ploču, položili cvijeće i upalili svijeće na mjestu pogibije.
Bilo je to i sjećanje na munjevitu akciju “Termita” u kojoj je probijena linija obrane neprijatelja i osvojeno 47 do tada neprobojnih bunkera što je bio preduvjet za osvajanje Bosanskog Grahova. Na žalost, u tom napadu na svega 5-6 metara od bunkera, od neprijateljskog metka poginuo je Dean Nikpalj. U istoj akciji, osmorica Termita teško su ranjena.
Na poziv braniteljskih udruga Banjalučke župe, veterani Termita svake godine sudjeluju na proslavi Svetog Ilije proroka, patrona Župe Bosansko Grahovo. Svetu misu u župnoj crkvi predvodio je upravitelj nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josip Šimatović. Termiti su također sudjelovali i u natjecanju u tradicijskim sportovima.