Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novo radno vrijeme pogubno za radnike

Autor: Katina Vrsaljko

24.08.2008. 22:00
Novo radno vrijeme pogubno za radnike


Po Zakonu se rad iza 22 sata vrednuje kao noćni rad pa bi u skladu s tim i trebao biti plaćen. Neplaćanjem radnika ne gubi samo radnik, već i država, rekao je Šarić zaključujući tako da nisu loši hrvatski zakoni, već njihova provedba
Uredbom hrvatske Vlade je gradskim i općinskim vlastima ostavljena mogućnost produljenja radnog vremena trgovina i to u okviru radnog vremena do ponoći radnim danom te do 21 sat nedjeljom. Uredba će vrijediti do 11. listopada, kada će radno vrijeme trgovina ponovno postati predmetom zakonske izmjene.
Kako je dogovoreno u Gradu Zadru, u zadarskim trgovinama radno vrijeme se vraća na staro, dakle, najdulje do ponoći. Gradonačelnik Živko Kolega smatra da radno vrijeme trgovina do 21 sat u ljetnim mjesecima u turističkim gradovima nije primjereno, jer kako kaže, ljeti ni on ne bi izašao kupovati prije 21 sat. U Sekciji trgovaca u Udruženju obrtnika Zadar smatraju kako je to samo privremeno rješenje kojim se zapravo ne rješava u konačnici pitanje radnog vremena te da bi u tom okviru svaka trgovina za sebe trebala odlučiti kako će raditi.
Ovakva uredba vjerojatno odgovara turistima, kao i ostalim kupcima, a kako doznajemo od Zdravka Šarića, županijskog povjerenika SSSH-a, možda bi odgovarala i radnicima da su za to plaćeni kao što je to određeno zakonom.
– Zakonska odluka je takva i mora se poštovati, no to je pogubno za radnika. Po Zakonu se rad iza 22 sata vrednuje kao noćni rad pa bi u skladu s tim i trebao biti plaćen. No, tu je zakazao sustav kontrole. Radnici se žale sindikatu kako se ne poštuju radnička prava, no kad mi pošaljemo inspekciju, od straha da ne izgube radno mjesto, često kažu kako je sve regularno. Kad bi inspektori u to ušli samo malo dublje, pregledali knjige, vidjeli bi da se neke zakonske odredbe ne poštuju. No često se ide linijom manjeg otpora, rekao je Šarić zaključujući tako da nisu loši hrvatski zakoni, već njihova provedba.
Dodao je još kako neplaćanjem radnika ne gubi samo radnik, već i država.
– Što se manje plati radnik, manje se plati i porez državi. Da se sve plaća regularno, možda bi se mogao i smanjiti PDV pa bi svi bili zadovoljniji, kazao je Šarić, dodajući kako zaista ima divnih, osjećajnih poslodavaca koji poštuju svaku točku zakona i takvih je, kako kaže, u Zadru većina. Njih, misli Šarić, treba i javno pohvaliti, a ove druge primjereno kazniti.
– U redu je da male obiteljske trgovine i trgovine u centru grada rade do ponoći, ali za velike trgovačke lance to zaista nije potrebno. Problem je još i u lošem rasporedu koji poslodavci rade. U većini slučajeva radnik koji radi jedan dan popodnevnu smjenu, drugi dan radi jutarnju. Ako on zatvara trgovinu u ponoć, nakon što sve zbroji, počisti, napuni police doći će već 1 sat, a sutradan bi na poslu trebao biti u 6 ili 7. Kad se to još primjereno ne plati, radnik je nezadovoljan, to nezadovoljstvo nosi kući, širi na obitelj, egzistencija mu je na klimavim nogama i krug problema se tako samo širi, rekao je Šarić dodajući da zapravo nema boljeg radnika od zadovoljnog radnika. Kako kaže, nasmijani i ljubazni radnici su najbolja turistička reklama, a u lošim radnim uvjetima je teško biti nasmijan.
– Dopustit ćemo tako da se uvozi radna snaga koja će raditi za manje novaca i biti podanik svome poslodavcu, a naši ljudi će ostati nezaposleni, a to je nešto što se ne smije dogoditi, zaključio je Šarić.
Šarić je dodao kako se čeka stajalište središnjice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o poduzimanju daljnjih koraka po ovom pitanju.