Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stavili je na “crnu listu”, a brod prodala prije četiri godine

24.08.2010. 22:00
Stavili je na “crnu listu”, a brod prodala prije četiri godine


Da birokracija na hrvatski način može učiniti veliku štetu, svjedoči i nedavni primjer ribarice Karlo. Naime, Ministarstvo mora prometa i infrastrukture objavilo je nedavno tzv. “crnu listu” brodova u domaćoj plovidbi na kojoj se nalazi i ribarica Karlo. No u istom dokumentu kaže se da je ribarica u vlasništvu Blaženke Bačoka. Nakon objave te informacije, reagirao je zastupnik obitelji Bačoka, zadarski odvjetnik Davor Ukalović koji nam je dostavio kopije kupoprodajnog ugovora i rješenje upisa ribarice Karlo u kojem se vidi da od 2006. a i ranije Blaženka Bačoka nije vlasnica ribarice Karlo. Važno je napomenuti da se spomenuta “crna lista” odnosi na razdoblje od 30. lipnja 2007. do 30. lipnja 2010.
Novi vlasnik ribarice je stanoviti Anton Kosić iz Vrha na otoku Krku kojem je brod prodan u svibnju 2000. Međutim, Kosić je tek 14. lipnja 2006. dobio dozvolu upisa u glavnu knjigu Upisnika pomorskih ribarskih brodova Lučke kapetanije Zadar čime je izvršena uknjižba prava vlasništva na m/b Karlo uz istovremeno brisanje prava vlasništva Blaženke Bačoka nad istim brodom.
Podsjetimo, u resornom ministarstvu su rekli da je ribarski brod Karlo u zadnje tri godine zaustavljen dva puta, pa je prema tome i dospio na “crnu listu” brodova u domaćoj plovidbi. Brod je pregledan od strane inspektora Lučke kapetanije Rijeka 03.08.2009. i 01.04.2010. Prvi put je utvrđen nedostatak svjedodžbe o sposobnosti broda za plovidbu, a drugi put obuka i držanje straže pomoraca te izdavanje svjedodžbi pa mu je prema tome izrečena zabrana isplovljavanja. Osim Karla, iz Zadarske županije na listi je još ribarica Balistina u vlasništvu tvrtke Tar, Franka Poropata i Ratka Jureška iz Mrljana. Zabranjena je plovidba i Kuni, putničkom brodu Željka Carevića iz Dubrovnika, višenamjenskom Opuzenu Ivane Urlić iz Opuzena, ro-ro putničkom Dominće Mediteranske plovidbe iz Korčule te putničkom Zlatnom žalu u vlasništvu T.U.O Mankul.