Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Google Street View i u Zadru

24.08.2011. 22:00
Google Street  View i u Zadru


Građani Zadra  prekjučer ujutro imali su  priliku vidjeti djelatnike  Googlea koji su snimali lokacije užeg centra za svoju  nadaleko poznatu uslugu  Street View. Googleov automobil viđen je tako na  potezu od Jazina prema  zgradi Pegla, a kako doznajemo iz Ureda gradonačelnika, oni su se sa zahtjevom snimanja Gradu Zadru obratili prije dva mjeseca. Zahtjev im je i odobren, a pretpostavlja se kako će Googleovi zaposlenici  pozornost obratiti na najatraktivnije zadarske lokacije s kulturnom baštinom.
Osim Zadra Googleovi  automobili i bicikli fotografirat će lokacije diljem cijele  Hrvatske. Prikupljene fotografije će se obraditi i pažljivo spojiti, a sam proces će  trajati nekoliko mjeseci. Fotografije će kasnije biti dostupne na usluzi Street  View na Google Maps. Ubrzo će tako i Hrvati, kao i  njihovi gosti, za područja za  koja je usluga Street View  dostupna, panoramskim  slikama snimljenima na razini ulice moći pristupiti  zumiranjem na najnižu razinu na Google Maps ili  povlačenjem narančaste  ikone “Pegman” koja se nalazi na lijevoj strani karte  na ulicu označenu plavom  bojom. Usluga će omogući  korisniku pogledati restoran prije same rezervacije,  napraviti plan putovanja,  organizirati mjesto sastanka, dobiti pomoć oko domaće zadaće iz zemljopisa i  još puno toga.
Pripomenimo i to da  zbog zaštite privatnosti, ali  i brojnih pritužbi građana  koje su uslijedili nakon prvog snimanja ulica, Google  će zamagljivati lica ljudi i  registracijske oznake vozila. Također, kada fotografije budu dostupne, svi nezadovoljni njom moći će ju  i prijaviti klikom na ikonu  “prijavite problem” koji se  nalazi u daljnjem lijevom  kutu fotografije.