Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nešto je trulo u ražanačkom turizmu

24.08.2011. 22:00
Nešto je trulo u  ražanačkom turizmu


Ovaj put smo na dnevni red stavili turizam jer u njemu zaista ima puno truloga. Ubrzo će se na sličan način raspravljati i o ostalim našim gorućim problemima, a to su poljoprivreda i ribarstvo. Za iduću turističku godinu Mjesni odbor priprema plan i program za Ražanac, najavio je predsjednik MO Edmond Miletić


Zbog nerada,  anarhije koja u posljednje vrijeme poprima široke razmjere, samovolje i neodgovornosti pojedinaca, zbog maćehinskog odnosa ražanačke  općinske uprave s načelnikom Dragutinom Miočićem i  njegovim pomoćnicima prema našem mjestu, koje posljednjih godina umjesto napredovanja nazaduje, posebno u sferi turizma, sazvali  smo ovaj skup kako bismo  čuli vaša mišljenja te kako  bismo zajedno poduzeli  određene korake, kazao je  predsjednik nedavno utemeljenog ražanačkog Mjesnog odbora Edmond Miletić  na skupu mještana u učionici  osnovne škole Juraj Baraković.
Ni milimetar naprijed
Skupu su iz mjesnog odbora nazočili i Josip Jole Lilić,  Nikola Miletić Nikuda te iz  Općinskog vijeća esdepeovac  Jure Kožul, a bila je nazočna i  direktorica Ureda Turističke  zajednice Ražanac Željka Miletić.
– Ovo je prvi u nizu skupova  koje želimo održati. Ovaj put  na dnevni red smo stavili turizam jer u njemu zaista ima  puno truloga. Ubrzo će se na  sličan način raspravljati i o  ostalim našim gorućim problemima a to su poljoprivreda  i ribarstvo. Za iduću turističku godinu Mjesni odbor  priprema plan i program za  mjesto Ražanac, koji će biti  dostavljeni na razmatranje  općinskoj upravi pa smo  željeli čuti vaša mišljenja, sugestije i prijedloge, rekao je u  predsjednik MO Edmond Miletić dodajući da ne smiju dopustiti da turisti koji su bili u  Ražancu prije 30 godina komentiraju da se nisu pomakli  naprijed ni milimetar.
– Goste nije briga tko je  načelnik ni predsjednik  Općinskog vijeća, oni žele da  se za svoj novac lijepo provedu u Ražancu. Od kako sam  prije nešto više od dva mjeseca predsjednik MO-a s  načelnikom sam razgovarao u  više navrata o brojnim problemima, a posebno o onima  u turizmu. Razgovor s njim  nikamo ne vodi i ja ne znam  kuda će nas sve skupa taj  čovjek odvesti. A ja odgovorno poručujem da ću se zalagati za razvoj Ražanca koji  nam je svima na prvom mjestu, istaknuo je Edmond Miletić.
Nikola Miletić Nikuda ustvrdio je da je dosadašnji rad  Ureda Turističke zajednice  Ražanac bio katastrofalan,  potkrijepivši to s više primjera uz ostalo kako Statut i  ostali akti nisu usklađeni sa  zakonom te kako u Skupštini,  Vijeću i Nadzornom odboru  TZ-a sjede ljudi koji apsolutno nemaju s turizmom  ništa zajedničkog, aludirajući  prije svega na Miodraga  Kožula, Pavu Zubčića, dr. Nediljka Jovića, Matu Mustaća,  Mateja Petrića i ostale.
Peticija za smjenu  načelnika?
– Mjesni odbor je pravna  osoba i ako ubuduće ne budemo zadovoljni s radom  TZ-a i njegova predsjednika,  ujedno općinskog načelnika  Dragutina Miočića, mi ćemo  biti uz vašu pomoć primorani  mijenjati ih, a ujedno i mijenjati kompletnu općinsku  vlast jer se ovako više ne može  naprijed. Njih ne zanima razvoj i napredak Ražanca, njih  zanima samo politikantstvo.  Takvo stanje ne smije više biti  u Ražancu, ustvrdio je Nikuda.
Uslijedila je rasprava u kojoj se Marko Grbić zapitao je  li Dragutin Miočić načelnik  Općine Ražanac ili je on  načelnik dijela te općine?
– Nama ne bi trebala biti  bitna politika, već zajednički  interes Ražanca čija riva smrdi, nakaradna je i zapuštena,  naglasio je Grbić.
Zdenko Zubčić koji se uz  oca Niku već dugi niz godina  bavi turizmom kazao je kako  je Ured Turističke zajednice  smješten u šupi umjesto da je  lociran na rivi ili kod spomenika u centru.
– Nigdje kante za smeće,  ulaz u groblje s postavljenim  kontejnerom sliči na deponij,  plaže se održavaju stihijski,  nemamo komunalnog djelatnika, kazao je Zubčić, dodajući da je Ražanac valjda jedino mjesto u kojem ovog ljeta nije bilo nikakvih kulturnih  događanja.
Gojko Knežević je primijetio da Ražancu zbog nenaplaćivanja parkinga te neprijavljivanja turista curi veliki  novac. On uz ostalo vidi spas  u smjeni načelnika i formiranju vlastitog komunalnog  poduzeća.
– Građevinske općinske  parcele se prodaju na razne  načine.  Turistički ured se ponaša kao neki šerif dok istovremeno zbog pasa i ostalih  životinja i njihovih izmeta  Ražančani i gosti hodaju po  smradu. Ova će se Općina  sigurno ukinuti, a dok se to ne  dogodi, ja predlažem da se  pokrene s peticijom za smjenu načelnika, zaključio je  Knežević.


Za i protiv marine




Marko Kožul kazao je da će po njegovu dubokom uvjerenju najavljena  gradnja marine u Ražancu donijeti više štete nego koristi.
– To je ekološka bomba koja će obalu u njezinoj veličini od 13.000 metara  četvornih pretvoriti u beton. Bolje bi nam bilo da se izgradi riva i lučica nego  marina. Mi od tuđeg broda nećemo ovdje živjeti. Problem Ražanca leži u  tome što je njegova vlast samovoljna, bezobzirna i bahata, ustvrdio je Marko  Kožul.
Općinski vijećnik Jure Kožul bio je sasvim drugog mišljenja, rekavši da bi  bilo jako pogubno i pogrešno da se krene u sukob s najavljenim projektom  izgradnje marine.
– Mi to moramo prihvatiti kao jedan razvojni projekt i nemojmo se prema  njemu ponašati oportuno jer on Ražancu omogućuje kakav-takav razvoj,  rekao je Jure Kožul.