Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dvadesetak litara kiše po metru četvornom i 85 munja

Autor: Andrina Luić

24.08.2013. 22:00
Dvadesetak litara kiše po metru četvornom i 85 munja

Foto: Zvonko KUCELIN



U klasičnom, trosatnom, grmljavinskom nevremenu, kako je današnju neveru nazvao meteorolog Anđelko Vidović, voditelj meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru, na Zadarsku županiju izlile su se 22 litre kiše po metru četvornome, a na nebu se „ispraznilo” 85 munja.
Neke su, nažalost, izazvale požare na kućama, i to u Ninu, Zadru, naselju Skročini te u Košljunu na Pagu, a u Zemuniku se zapalio jedan automobil. Srećom, bez većih posljedica jer su vatrogasci na vrijeme stigli na mjesta nesreća. Grom je udario i u stablo na Boriku, a u Diklu je od posljedica nevere jedno stablo palo na automobil.
U prometu, pomorskom i cestovnom, kako su nas izvijestili u Županijskom centru 112, također nije bilo većih problema.
– Ne možemo reći da nas je kiša iznenadila jer smo je najavljivali od četvrtka. Sljedećih nekoliko dana još će biti promjenjivo, s mogućim neverama, ali to ne znači da je ljetu došao kraj, komentirao je Vidović medijske prognoze. Temperatura se, nastavio je, jučer spustila nekoliko stupnjeva, što zbog kiše, što zbog vjetra, ali more se nije ohladilo, još uvijek je ugodno za kupanje i mjeri 23 stupnja. Tlak zraka prije nevere je pao i jučer poslijepodne iznosio je 1010 hektopaskala, a kako nestabilnost bude odmicala, tlak će rasti. Nevera je utjecala i na vlagu koja je jučer bila 72 posto.