Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zajednički projekt dvojice umjetnika o Romima

Autor: Z L

24.08.2013. 22:00
Zajednički projekt dvojice umjetnika o Romima


Večeras u 19 sati u Gradskoj knjižnici otvara se izložba fotografija i ulja na platnu češkog fotografa Jaroslava Balvina i slovačkog slikara Tomaša Turzaka. Izložba “Romi i život” je zajednički projekt dvojice umjetnika usmjeren na prikaz života Roma.
Otvorenje će se održati u nazočnosti Bahrije Sejfić, pomoćnice ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.
Kultura života Roma u Češkoj zaustavljena je na fotografijama Jaroslava Balvina, sveučilišnog profesora sa Sveučilišta Tomaše Bati u gradu Zline. Fotografije su nastale tijekom Romskog festivala koji se održao u slovačkom Spišskom dvorcu 2007. godine.
Prof. Jaroslav Balvin bavi se proučavanjem života Roma i njihovim položajem u društvu. Na svojim fotografijama usmjerava se na nacionalnu tematiku, posebno na problematiku Roma. Dosad je priredio više od 70 autorskih izložbi u Češkoj i Engleskoj, Bugarskoj i Slovačkoj.
Slovački slikar Tomaš Turzak u svom umjetničkom stvaralaštvu usmjerava se na slikanje prirode i čovjeka i mjesta iz njegova života. Umjetnik je dosad izlagao na više od deset samostalnih autorskih izložbi u domovini i inozemstvu.