Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bibinjsko pleme poznato po ulju, vinu i – klasičnoj glazbi!

24.08.2016. 22:00
Bibinjsko pleme poznato po ulju, vinu i – klasičnoj glazbi!


Obitelj Sikirić zvana Pelađije, obitelj koje živi na samom zapadnom kraju Bibinja prema Zadru, svojevrsni je hrvatski fenomen – nakon obiteljskog, osmog po redu natjecanje za najbolje maslinovo ulje, te sedmog natjecanja za najbolje obiteljsko vino, u Pelađija je bez pokrovitelja, sponzora, medijske pompe i uglednika, održana i druga po redu Dječja glazbena večer “Akordi ispod farikule”, jedinstvena u Lijepoj Našoj.
– Pelađije su potomci Nikole Sikirića Palađije i Justine Gašparović iz Sukošana vjenčanih na početku 19. stoljeća, prije oko 190 godina. Sikirići su najbrojnije prezime u Bibinju, a Pelađije su se iz Starog sela ovdje na tor naselili prije oko 220 godina, govori Vinko Sikirić Pelađija.
Bibinje, koje nazivaju i centrom dalmatinske plodnosti zbog visoke stope nataliteta, ima i 20-ak obitelji Sikirića zvanih Pelađije, koji bi mogli biti istinski primjer i drugim obiteljima, četvrtima i zaseocima, kako u Bibinju tako i u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj.
– Ljudi sve više nemaju vremena jedni za druge. Nemaju vremena za razgovor, za povjeravanje, uzajamno se izjadati, našaliti, nasmijati, utješiti i ohrabriti. Bez toga je čovjek sve manje čovjek, tvrdi Vinko Pelađija.
Koliko su izdanci ove obitelji muzikalni pokazuje činjenica da je ovom prilikom bila riječ je o koncertu klasične glazbe, kojeg su na Trgu Pelađije ispod farikule (fafarikula, kostel) održali mladi Pelađije, polaznici Glazbene škole Blagoje Bersa iz Zadra: sestre Natali i Tea Sikirić (unuke Kate, sestre Vinka Sikirića) i Leo Sikirić (sin Igora i Vlatke Sikirić), te Tomo Sikirić (sin Jadranka i Silvije Sikirić).
Publika je došla poslušati ove mlade i darovite učenike koji su svoje slobodno vrijeme posvetili vježbanju i sviranju klasične glazbe, te da ih gromkim pljeskom nagrade za njihov trud i umijeće, ističe voditeljica Silvija Sikirić.