Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Danas je odlazak u kino veliki trošak”

24.08.2016. 22:00


Zrinko Ogresta jučer je na konferenciji za medije ovogodišnjeg izdanja Avvantura Film Festivala objavio sretnu vijest. Njegov će film “S one strane” biti u ovogodišnjoj konkurenciji za Oscara, odnosno u utrci za nominaciju za najbolji strani film.
Prije nekoliko dana Glavni odbor Europske filmske akademije, pod predsjedanjem poljske redateljice Agnieszke Holland, uvrstio je “S one strane” među pedeset najboljih europskih filmskih ostvarenja u ovoj godini, čime je taj hrvatski film postao kandidat za nominacije za Europsku filmsku nagradu. Par dana nakon toga, stiglo je još dobrih vijesti.
– Nisam se ovome nadao, niti ovo očekivao. Za Europsku filmsku akademiju sam se nadao i iščekivao uvrštenje, ali što se tiče utrke za nominaciju za Oscara, ne znam. Iznenadilo me, jako je ugodno, kazao je Ogresta jučer ujutro u Zadru.
Njegov najnoviji film prikazan je u kinodistribuciji gdje, kao i većina domaćih filmova, nije imao veliku gledanost. Sinoć je trebao biti prikazan i u konkurenciji Avvantura Film Festivala.
– Sudjelovanje na festivalima godi svačijoj taštini, ali meni je, kao i kolegama redateljima, bitno da se naš film gleda, da ga publika vidi. Kad god se neki hrvatski film prikazuje na tv-u, on je najgledaniji dio programa te večeri. S kinom je potpuno druga priča. U kino idu većinom adolescenti i mladi do 25 godina, koje većinom ne zanima hrvatski film. S druge strane, kad sam ja bio mlad, karta za kino je bila u rangu cijene jedne kave, a sad je makar trostruko viša i odlazak u kino više nije jeftin, objasnio je Ogresta.