Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Ražancu opet rasprava o vodi

24.09.2010. 22:00
U Ražancu opet rasprava o vodi


Poštujemo pravnu državu i provodimo njezine zakone, ali ne možemo ne izraziti ogorčenje i nezadovoljstvo prema svim državnim institucijama. Ovo nije samo problem općine Ražanac. Ovo je problem i šire zajednice, a poglavito naše županije u čiju se vodovodizaciju u zadnje dvije godine uložilo oko 500 milijuna kuna, dok krajnji korisnik ne može dobiti pitku vodu, kaže načelnik Miočić


Nakon jednoglasnog prihvaćanja dnevnog reda, krenula je rasprava o trenutačno gorućem pitanju koje muči vodstvo Općine, a to je kako i na koji način pomoći pučanstvu Radovina, Jovića, Jordana i Stojića da se priključe na vodovodnu mrežu.
Riječ je o svečano otvorenom projektu početkom lipnja, vrijednom oko 20-ak milijuna kuna, koji je Općina Ražanac poduprla s deset posto vlastitih sredstava i za čiju su izgradnju uz participaciju sa po 4.000 kuna, mještani navedenih mjesta na pojedinim trasama ustupili besplatno svoja zemljišta. Naime, po onome što se čulo, problem je iskrsnuo u tome što je 2007. godine donesen novi zakon koji decidirano kaže da se svi objekti koji su izgrađeni nakon 15. veljače 1968. godine ne mogu priključiti na vodovod ako nemaju valjanu građevinsku dozvolu. Budući da je na širem ražanačkom području, kao uostalom i na širem području Zadarske županije nakon tog datuma izgrađena većina stambenih i gospodarskih objekata i da njihovi vlasnici nemaju takav dokumenat, žitelji četiriju mjesta našli su se zaista u nezavidnoj poziciji tako da sada svakodnevno apeliraju na općinske strukture da im se pomogne.
– Poštujemo pravnu državu i provodimo njezine zakone, ali ne možemo ne izraziti ogorčenje i nezadovoljstvo prema svim državnim institucijama. Ovo nije samo problem općine Ražanac. Ovo je problem i šire zajednice, a poglavito naše županije u čiju se vodovodizaciju u zadnje dvije godine uložilo oko 500 milijuna kuna, dok krajnji korisnik ne može dobiti pitku vodu. Uzalud je uloženo toliko novca sve dok naši ljudi pored vode žeđaju, kazao je općinski načelnik Dragutin Miočić (HDZ) dodajući da zahvaljuje vatrogascima DVD-a Ražanac koji su ovog ljeta dopremili preko 3.000 kubika pitke vode.
– Oni će taj posao odrađivati i nadalje dok to bude potrebno. Također riječi hvale upućujem na adresu Županijske vatrogasne zajednice i zadarskih vatrogasaca, kazao je Miočić.
Općinsko vijeće je usvojilo predloženi program proslave nadolazećeg Dana općine Ražanac i blagdana Gospe od Ružarija, koji će se obilježiti u subotu i nedjelju 2. i 3. listopada. Također je dano zeleno svjetlo prijedlogu odluke o dodijeli javnih priznanja Općine Ražanac za taj dan. Tako će shodno onome što je odlučilo sedam članova Povjerenstva na čelu s Predragom Duševićem, nagrade na svečanoj sjednici primiti Milan Mićo Rudela iz Radovina, Tihomir Perković iz Ljupča te Zdenko Žagar iz Ražanca.
Na kraju je na prijedlog vijećnika Jure Kožula (SDP) iz Ražanca usvojen zaključak o pokretanju postupka zaštite autohtonih sorti vinove loze na području općine Ražanac.


 NOVE KATASTARSKE KNJIGE




Na aktualnom satu na pitanja su odgovarali načelnik Dragutin Miočić (HDZ), donačelnik Nediljko Jović(HDZ) te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Damir Jordan (HDZ).
Vijećnik Božo Čolak (HDZ) iz Krneze otvorio je raspravu te je tražio da mu se odgovori zbog čega se ne zabrani nedopušteno korištenje prostora i parkiranje kampera uokolo marine u Ljupču, koji su i ovih jesenskih dana tamo parkirani.
Načelnik Miočić je kazao da se i on protivi takvoj praksi, ali budući da je sezona gotova ne bi bilo dobro sad intervenirati.
– Neka gosti ponesu što ljepše dojmove iz Hrvatske pa će nam se vratiti ponovno dogodine, kazao je načelnik.
Ivana Jordana (HDZ) iz Podvršja je zanimalo što se poduzima da se konačno na području općine Ražanac uspostavi brzi internet.
– U dva navrata smo se sastali s predstavnicima Hrvatskog Telekoma i obećali su nam da će do konca ove godine veći dio općine dobiti taj prozor u svijet.
Ivica Katić (HSS) iz Krneze je želio čuti kako napreduju poslovi na sređivanju novih katastraskih knjiga u K.o. Ražanac i k.o. Radovin.
– Sve ide po predviđenom planu i programu. Za K.o. Ražanac od planiranih 6,9 milijuna kuna do sada smo izvođaču riječkom Geodetskom Zavodu isplatili 6,4 milijuna kuna. U Radovinu imamo potpisanih oko 1.000, a u Ražancu oko 2.000 ugovora s vlasnicima parcela. Već više od mjesec dana u Osnovnoj školi Juraj Baraković u Ražancu djeluje ured suda, katastra i izvođača na terenu. Dogovoreno je da vlasnici zemljišta koji su podmirili sve svoje obaveze imaju prioritet u ovom za nas milenijskom projektu, kazao je načelnik Miočić.