Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čakovčanin nije silovao djevojčicu!

Autor: Minja Gugić

24.09.2012. 22:00
Čakovčanin nije silovao djevojčicu!

Foto: Zvonko KUCELIN



Tijekom suđenja zatvorenog za javnost nije nađen niti jedan dokaz koji bi nedvojbeno potvrdio priču djevojčice. Saslušano je više svjedoka od kojih i sve njezine prijateljice te prijatelji, a imali su posla vještaci psihologijske i psihijatrijske struke te sudsko-medicinski vještak


Žalba tužiteljstva odbačena je kao neosnovana i prije nego što je stigla do Vrhovnog suda RH pa je 52-godišnji Čakovčanin Vlado P. sada i pravomoćno oslobođen optužbe za silovanje 14-godišnje djevojčice iz Novalje na otoku Pagu.
Nakon što je sudac Boris Radman 24. rujna prošle godine na Županijskom sudu u Zadru pročitao oslobađajuću presudu, ovaj je Čakovčanin reagirao u najmanju ruku neoubičajeno. Naime, svom je snagom uzviknuo “jes!” i pobjednički podigao ruku jer to je značilo i njegovo puštanje na slobodu, a u pritvoru zadarskog Istražnog centra proveo je gotovo punu godinu.
Suđenje je u ovom slučaju bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite identiteta maloljetne djevojčice, a kako se tada moglo čuti pri kratkom obrazloženju presude predsjednika Sudskog vijeća Borisa Radmana, kazneno djelo koje se optuženom Međimurcu stavljalo na teret – nije dokazano.
Prema optužnici koja mu se stavljala na teret “priča” se navodno dogodila 16. kolovoza prije dvije godine oko 1 sat u noći u središtu Novalje. Djevojčica koja je tada imala nepunih 14 godina, sama se vraćala s proslave jednog rođendana i bila je pod utjecajem alkohola. Prema tužiteljstvu, djevojčica i optuženi su se susreli, počeli pričati, a onda je on nju odvukao u šumarak iza jednog ugostiteljskog objekta gdje ju je najprije počeo ljubiti i dirati, da bi je potom i silovao. U optužnici je nadalje pisalo kako je djevojčica vikala i pozivala u pomoć da bi naposljetku uspjela pobjeći. Međimurac je policiji prijavljen dva mjeseca nakon navodnog silovanja, a prijavile su ga njezine prijateljice kojima je djevojčica prepričala što joj se dogodilo.
Međutim, tijekom dokazanog postupka i priličnog broja održanih rasprava nije nađen niti jedan dokaz koji bi nedvojbeno potvrdio njezinu priču. Saslušano je više svjedoka od kojih i sve njezine prijateljice te prijatelji koji su bili i na toj proslavi rođendana. Imali su posla vještaci psihologijske i psihijatrijske struke te sudsko-medicinski vještak.
Stručnjaci su među ostalim potvrdili kako je djevojčica ograničenih intelektualnih sposobnosti s poremećajima u ponašanju, a potječe iz prilično disfunkcionalne obitelji.
Vrhovni je sud sada u cijelosti potvrdio oslobađajuću presudu.
Minja GUGIĆ
 
 
 
 
 
— Slika
Sudac Boris Radman pročitao je oslobađajuću presudu
ARHIVA