Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kazna od 13 godina zatvora umanjena mu za tri godine!

Autor: Minja Gugić

24.09.2012. 22:00
Kazna od 13 godina zatvora umanjena mu za tri godine!

Foto: PIXELL



Sorić je sada pravomoćno osuđen za tzv. obično ubojstvo s neizravnom namjerom. Presudom Županijskog suda bio je osuđen na 13, dok je sada ta kazna zatvora duga deset godina. Sorić je već na izdržavanju kazne, a morat će platiti i visoke sudske troškove od gotovo 400 tisuća kuna


Nepuna tri mjeseca trebalo je sucima Vrhovnog suda RH da donesu pravomoćnu presudu u slučaju 60-godišnjeg Zorana Sorića zbog ubojstva 37-godišnje supruge Ljubice Filipović Sorić te mu je zatvorska kazna umanjena za tri godine.
Ovaj umirovljeni pirotehničar je, naime, na Županijskom sudu u Zadru 30. lipnja ove godine pred Sudskim vijećem kojim je predsjedala Dijana Grancarić bio osuđen na 13 godina zatvora.
Njega je tužiteljstvo teretilo za ubojstvo s izravnom namjerom, dok je obrana smatrala kako je riječ o pravnoj kvalifikaciji kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda na mah sa smrtnom posljedicom. Sorić je sada pravomoćno osuđen za tzv. obično ubojstvo s neizravnom namjerom.
– Ovdje je riječ o specifičnoj pravnoj situaciji koja je vrlo rijetka. Sudi se za kazneno djelo ubojstva bez tijela žrtve, ali iz zapisnika o očevidu, optuženikova priznanja koje je ispričao policiji, u istrazi i ovdje u sudnici te tragova krvi pronađenih u stanu gdje se prema njegovom priznanju incident zbio, nedvojbeno je utvrđeno da je ubojstvo počinjeno – rekla je tada u obrazloženju presude sutkinja Grancarić, navodeći kako je Sudsko vijeće prilikom odmjeravanja kaznene sankcije imalo u vidu da je Sorić bio svjestan svoje snage i Ljubičine slabije građe i krhkosti zbog čega je, iako smanjeno ubrojiv, morao biti svjestan posljedica kada joj je odlučio zadati udarac u glavu. Kao olakotne okolnosti Vijeće Županijskog suda u Zadru Soriću je cijenilo njegovu raniju neosuđivanost, djelomično priznanje djela i iskreno kajanje, dok mu je kao otegotnu okolnost uzelo u obzir težinu djela i njegovu upornost da prikrije zločin nakog čega je još godinu dana živio kao da se ništa nije dogodilo.
Podsjećamo, on se optužnicom zadarskog tužiteljstva teretio da je na “točno neutvrđen način” u prosincu 2009. godine u njihovom podstanarskom stanu u Ulici Benka Benkovića usmrtio svoju 20 godina mlađu suprugu, nakon čega se riješio njezina tijela koje ni do danas nije pronađeno. No, Sorić je na obavijesnom razgovoru u policiji 4. prosinca prije dvije godine priznao da je suprugu, kako je tada rekao, nehotice usmrtio nakon svađe 18. travnja 2009. godine.
Navodno je povod svađi prema njegovom priznanju bio pas jer ga je Ljubica udarila nakon čega ju je on odgurnuo pa je ona pri nespretnom padu, potiljkom udarila o rub kreveta u spavaćoj sobi. Odmah je ostala bez svijesti, a Sorić je odlučio sve zataškati te njezino tijelo omotano u deku i oblijepljeno ljepljivom trakom bacio u kontejner za kućno smeće ispred stambene zgrade. Riješio se i svih njezinih osobnih stvari, a svima koji su za Ljubicu pitali, 12 mjeseci kasnije ponavljao je kako ga je napustila.
Na stranicama MUP-a, njezino je prebivalište u vrijeme nestanka bilo prijavljeno u Privlaci, a kao datum nestanka se navodi 19. prosinca 2009. godine.
Osuđeni Sorić tražio je da ode na izdržavanje zatvorske kazne i prije nego što je ova presuda postala pravomoćna. Morat će platiti i visoke sudske troškove, a riječ je o gotovo 400 tisuća kuna zbog pretraživanja zadarskog odlagališta jer se mislilo kako će se tamo pronaći tijelo nesretne Ljubice Filipović Sorić.