Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stephanie, sretan ti put!

Autor: Suzana Bandić

24.09.2012. 22:00
Stephanie, sretan ti put!

Foto: PIXELL



Sićušna Zadranka blagog pogleda i čarobnog osmijeha koja se „uvukla” u srca milijunima ljudi, ostat će zasigurno još dugo simbolom ljudskog zajedništva i humanosti koji mogu porušiti sve granice i ostvariti i naizgled nedostižni cilj
Zahvaljujući svima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji za pomoć malenoj Stephanie Mildi u ponedjeljak ujutro na njezinom žiro-računu bilo je 2.582,784,51 kuna. Taj iznos premašio je sva očekivanja organizatora ove hvalevrijedne akcije iako se na samom početku, prije dva tjedna, činilo nemogućim u svega 15 dana prikupiti 300 tisuća američkih dolara koje je tamošnja ambasada postavila kao uvjet za vizu. Ali, dogodilo se čudo i to ponajprije zahvaljujući Zadranima. Priča o bolesnoj petogodišnjoj sugrađanki kojoj je prijeko potrebna operacija u Chicagu kako bi se spriječilo napredovanje Arnold-Chiari malformacije, bolesti s kojom je rođena i zbog koje joj prijeti uraštanje kosti u mozak i paraliza, odjeknula je poput bombe. Svi su bili spremni pomoći joj, posebice nakon što je njezina fotografija preplavila Zadar i Hrvatsku. Djevojčica je otopila i najhladnija srca te ujedinila Zadrane izvukavši ujedno na površinu ono najbolje u njima. Humanost, suosjećanje i ljudskost pobijedili su, a cilj je postignut.
– Hvala svima koji su sve ovo vrijeme bili uz nas i koji su nam pomogli na bilo koji način. Ni u snu se nismo nadali ovakvom odazivu, zato nemamo riječi kojima bismo mogli dovoljno zahvaliti na svemu što je učinjeno za našu Stephanie. Ljudsku dobrotu nećemo zaboraviti, a niti zloupotrijebiti. Čim se vratimo iz Amerike javnosti ćemo ponovno prezentirati stanje na računu, a svaka lipa bit će utrošena samo i isključivo za Stephanieno liječenje. Vjerujemo da će nešto novca ostati nakon svega – kažu roditelji koji su zajedno s organizatorima akcije došli na ideju o osnivanju zaklade za oboljele od ACM-a na čiji račun bi odmah i prebacili sav novac koji ostane nakon Stephaniena liječenja.
Djevojčica bi jutros već u 8.30 sati trebala sa zagrebačkog Plesa poletjeti prema Chicagu gdje joj je 27. rujna zakazan prvi operativni zahvat. O ishodu tog zahvata ovisi hoće li biti potreban i sljedeći te ujedno i Stephaniena budućnost. Naime, ako sve prođe u najboljem redu, opaka bolest ostat će iza nje, a pred njom jedno zdravo odrastanje bez boli, kakvo imaju njezini vršnjaci.
Sastavni dio njezina života, međutim, zauvijek će ostati osjećaj da je podigla na noge najprije Zadrane, a potom i ostatak Hrvatske. Sićušna Zadranka blagog pogleda i čarobnog osmijeha koja se “uvukla” u srca milijuna ljudi ostat će zasigurno još dugo simbolom ljudskog zajedništva i humanosti koji mogu porušiti sve granice i ostvariti i naizgled nedostižni cilj. Sretno, Stephanie!