Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svi polažu pravo na 40 metara četvornih u Ulici Borelli

24.09.2013. 22:00
Svi polažu pravo na 40 metara četvornih u Ulici Borelli


Jučer je održano još jedno ročište na Trgovačkom sudu u Zadru, ali ništa jasnije nije tko je vlasnik poslovnog prostora, površine 40,92 metra četvornih, u centru Poluotoka, u Ulici Borelli broj 7.
Zanimljivo je spomenuti da se na predmetni prostor kao vlasnik u zemljišne knjige upisala Republika Hrvatska nakon čega je Jadera kao korisnik prostora tužila RH, a Grad Zadar Jaderu. Sve tri strane u priči polažu pravo na 40-ak metara četvornih poslovnog prostora, a pred zadarskim sudovima vodi se nekoliko postupaka. Samo na Trgovačkom u tijeku su dva kod suca Tomislava Jurline, a treći je dodijeljen sutkinji Ani Markač.
U prvom slučaju u kojem je jučer održano ročište Grad Zadar za pravo vlasništva nad dijelom prostora nekadašnjeg restorana Dva ribara tužio je Jaderu d.o.o., tvrtku u vlasništvu ugostitelja Zvonimira Nižića Grofa. Ovaj zadarski poduzetnik je, naime, pravo vlasništva nad ugostiteljskim poduzećem s nekoliko objekata u centru grada, na vrlo atraktivnim lokacijama, stekao privatizacijom još polovinom 90-ih, a kako je njegova odvjetnica jučer izjavila u sudski zapisnik, Jadera je sporni poslovni prostor koristila još od davne 1954. godine. U međuvremenu, u katastarske knjige kao vlasnik tog istog prostora, odnosno dijela prostora bivšeg restorana Dva ribara, upisala se RH pa je Jadera d.o.o. pred istim sudom pokrenula parnični postupak tuživši državu.
Grad Zadar odgovara tužbom protiv Jadere d.o.o. koja je podnijeta tek 16. prosinca 2011. godine i to radi iseljenja iz poslovnog prostora za koji drže kako ga vlasnik Jadere d.o.o. koristi bez valjane pravne osnove, odnosno ugovora o zakupu. Zašto bi Jadera d.o.o. uopće sklapala ugovor o zakupu s Gradom, ako je prema stanju u zemljišnim knjigama vlasnik država i jučer je ostalo nejasno, a bez odgovora i dalje ostaje pitanje što je Grad čekao i zašto je trebalo 12 godina da se podnese najobičnija tužba. Zanimljivo je spomenuti kako je Grad Jaderi d.o.o. prve uplatnice za najam prostora poslao, također ne tako davno te da se dug do danas sa zateznim kamatama popeo na oko 330 tisuća kuna.