Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Blaženku Šindiji Nagrada “Stjepan Lamer”

24.10.2011. 22:00
Blaženku Šindiji Nagrada “Stjepan Lamer”


Zajednički nam je cilj afirmacija znanosti i struke na ovome području, kvalitetnija i učinkovitija gradnja i održavanje cesta te omogućavanje sigurnog, brzog i udobnog prometa, naveo je Šindija


Blaženko Šindija, dugogodišnji voditelj Odjela sigurnosti na cestama u zadarskoj ispostavi Hrvatskih cesta, dobitnik je godišnje Nagrade “Stjepan Lamer” koja se dodjeljuje za uspješno djelovanje u Hrvatskom društvu za ceste – Via Vita i njegovim udrugama.
– Ovo je ujedno i priznanje zadarskoj ispostavi Hrvatskih cesta i zadarskom HDC-u Via Vita. Nagrada je obvezujuća jer nosi ime istaknutog stručnjaka Stjepana Lamera koji je cjelokupan svoj radni i životni vijek posvetio praktičnim poslovima vezanima uz građevinsku, cestarsku i prometnu struku, rekao je dipl. inž. Blaženko Šindija iz Bibinja koji je 35 godina na odgovornim cestarskim i prometnim poslovima.
U nazočnosti predsjednika Hrvatskog društva za ceste – Via Vita Željka Vivode i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, ovo veliko priznanje Šindiji je dodijeljeno na svečanosti u hotelu Croatia u Cavtatu na 5. Hrvatskom kongresu o cestama, a na kojem je u dva dana rada više od 400 domaćih i stranih stručnjaka raspravljalo o aktualnim temama i problemima kao i prostorima mogućih djelovanja na području cestovne infrastrukture.
– Zajednički nam je cilj afirmacija znanosti i struke na ovome području, kvalitetnija i učinkovitija gradnja i održavanje cesta te omogućavanje sigurnog, brzog i udobnog prometa, naveo je Šindija.
Osim Šindije koji je između ostalog najzaslužniji za uspostavu prvog zelenog vala u Zadru, dosadašnji zadarski dobitnici godišnje Nagrade “Stjepan Lamer” su direktor Cesta Zadarske županije Radoslav Gudelj, ravnatelj Županijske uprave za ceste Mile Fabijan i šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta Ante Šarić. Dobitnik Nagrade za životno djelo “Stjepan Lamer” je Zdravko Jerak koji je od osnivanja zadarskog HDC – Via Vita njegov predsjednik.
– Pored navedenih u zadarskoj neprofitabilnoj udruzi HDC – Via Vita još su državni inspektor za ceste u Zadru Ivan Zubak i policijski službenik iz Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Marko Janković, nabrojio je Jerak koji je do prošlogodišnjeg umirovljenja bio dugogodišnji šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta.
 – Osim juga Hrvatske koji je još prometno i cestovno izoliran, u sklopu Jadransko-jonske autoceste predviđena je i izgradnja autoceste Bakar – Žuta Lokva u dužini od 70 kilometra, što bi značilo da će vožnja od Zadra do Rijeke trajati gotovo nevjerojatnih jedan sat i 15 minuta, obznanio je Zdravko Jerak dodajući da kroz Zadarsku županiju, svojevrsnu spojnicu kontinentalnih regija Hrvatske s Jadranom i Mediteranom, prolazi 590 kilometara državnih cesta, 1.100 kilometara županijskih cesta i lokalnih cesta te preko 100 kilometara autocesta čije održavanje financiraju Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste.