Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dominiraju pitanja o legalizaciji gradnje

Autor: Irena Jurjević

24.10.2012. 22:00
Dominiraju pitanja o legalizaciji gradnje

Foto: Vedran SITNICA



Do sada u drugim gradovima građani su im, kaže, najviše dolazili s pitanjima oko građevinskih dozvola, legalizacije gradnje, a tu je i problematika radnog prava pa tako na fakultetu imaju jednu grupu koja se bavi samo tom problematikom


Socijalno osjetljive skupine građana jučer su u Gradskoj knjižnici Zadar imale priliku potražiti besplatnu pravnu pomoć studenata Pravnog fakulteta. Predmeti su se zaprimali u Gradskoj knjižnici Zadar, nakon čega se naknadno dostavljaju građanima na kućne adrese u pisanom obliku.
– Ovaj tjedan putujemo svuda po Hrvatskoj, na popisu su Split, Zadar, Šibenik, a prošlih tjedana tu su bili Slavonski Brod i Korenica, kazao je student četvrte godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Domagoj Šulentić. Njegov fakultet je ujedno i inicijator ove akcije na način da je prije nekoliko godina osnovao Pravnu kliniku koja rješava pravne probleme građana.
Do sada u drugim gradovima građani su im, kaže, najviše dolazili s pitanjima oko građevinskih dozvola, legalizacije gradnje, a tu je i problematika radnog prava pa tako na fakultetu imaju jednu grupu koja se bavi samo tom problematikom.
– Ljudi dolaze zbog otkaza, načina zaposlenja, prijave na burzu, opisuje Šulentić, dodajući kako postoji i grupa za pacijente.
Kako student sam ne može dati nikakvo pravno mišljenje, dokumentacija koju stranka donese se zaprima, zapisuje se činjenično stanje i pitanja na koja stranka zahtijeva odgovor nakon čega student sam prolazi kroz slučaj i traži zakone koji su mu potrebni da ga riješi.
– Kada dođe do određenog trenutka, kada student smatra da je sve napravio, sve kreće prema studentskom mentoru i asistentu na faksu koji to provjeravaju nakon čega se pravno mišljenje vraća studentu i stranku se zove natrag u kliniku, pojasnio je Šulentić.
Cijela procedura traje, kaže, između dva ili tri tjedna, a najviše komplikacija zna biti, kažu studenti, u vlasničkim pitanjima.
Studenti Nina Rogač, Dijana Kolega, Domagoj Šulentić i Hrvoje Škalić besplatnu pravnu pomoć pružali su jučer od 12 do 14 sati. Ipak, barem na početku akcije Zadrana s pravnim problemima još nije bilo. Svoju drugu priliku građani u Zadru imat će sljedećeg mjeseca u razdoblju od 19. do 24., a točan datum bit će objavljen na Internet stranicama Gradske knjižnice Zadar.