Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tužitelj traži da se Jurjeviću sudi kao ratnom profiteru

Autor: Minja Gugić

24.10.2012. 22:00
Tužitelj traži da se Jurjeviću sudi kao ratnom profiteru


Županijsko državno odvjetništvo smatra da se radi o ratnom profiterstvu jer su optuženici neka od kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala, koja su dakle, “ispala” iz optužnice zbog proteka vremena, počinili u ratno i poratno vrijeme, a po našem zakonu u slučaju ratnog profiterstva nema zastare. O tom će sada odlučiti Vrhovni sud RH


I suci Vrhovnog suda RH ovih će dana imati priliku čitati debeli spis o bivšem poznatom zadarskom gospodarstveniku i nekadašnjem vlasniku Zadarkomerca Anti Jurjeviću (65) i ostalima koji se optužnicom terete za gospodarski kriminal težak gotovo milijardu kuna.
Naime, nakon što je predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić prije negoli je odgodila početak ove sudske trakavice sredinom prošlog mjeseca, među ostalim pojasnila kako je u slučaju optuženog Željka Mesarića nastupila apsolutna zastara za kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, jer je prošlo 16 godina te se protiv njega obustavlja kazneni progon kao i u slučaju Ante Jurjevića te još nekih od optuženih za neka kaznena djela, tužiteljstvo je na tu odluku uložilo žalbu.
Županijsko državno odvjetništvo smatra da se radi o ratnom profiterstvu, jer su optuženici neka od kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala, koja su dakle, “ispala” iz optužnice zbog proteka vremena, počinili u ratno i poratno vrijeme, a po našem zakonu u slučaju ratnog profiterstva nema zastare. Zbog toga je ovaj slučaj proslijeđen na odluku Vrhovnom sudu RH.
To je jedan od razloga zbog kojeg je rasprava Jurjeviću i ostalima ponovno zakazana za početak ovog tjedna opet odgođena, dok se o svojoj odluci ne oglasi Vrhovni sud, ali je odgođena i zbog dodatnog vještačenja prvooptuženog Ante Jurjevića. Zbog teške bolesti u pitanju je njegova raspravna sposobnost.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU