Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ŽKK vs. KK Zadar

Autor: Viktor Bogut

24.10.2012. 22:00
ŽKK vs. KK Zadar

Foto: Marin GOSPIĆ



Dok je u nedjelju navečer Zadar gubio od Cibone i doživljavao novi poraz u ABA ligi, otprilike u isto vrijeme u istom gradu jedna košarkaška ekipa iz Zadra gazila je svoga zagrebačkog protivnika. Košarkašice Zadra svladale su Agram i ostale u kvartetu neporaženih sastava u A-1 ligi. No možemo li usporediti KK Zadar i ŽKK Zadar? Nipošto.
O KK Zadru se govori na svakoj kavi, stalno se smjenjuju glavni treneri, mijenjaju se igrači kao na ploči, “svaki tjedan” dovode se novi “playevi” koji su nekad koštali 200 tisuća eura, danas 100-tinjak ili manje. KK Zadar je klub koji cijedi gradski proračun, radi kojeg se uvode prirezi, poskupljuju režije… KK Zadar je klub koji ima desetke milijuna kuna duga, koji je bio prepun ljudi koji su donosili čitav niz krivih poteza, zaduživali klub u besvijest.
KK Zadar je klub gdje nije bilo bitno kakav ste trener, pogotovo u mlađim kategorijama. KK Zadar je klub koji jako rijetko stvara kvalitetne igrače.
ŽKK Zadar s druge strane nema nikakvu medijsku pompu iza sebe. Malo tko o njemu govori. ŽKK Zadar je klub koji ostaje u sklopu svog proračuna i u realnim okvirima slaže ekipu koja redovito uspijeva zadržati status u elitnom rangu. ŽKK Zadar je klub koji je isključivo svojim radom i stručnošću trenera uspio “sagraditi” cijele generacije igračica koje sad pune ostale hrvatske prvoligaše.
ŽKK Zadar u svojim redovima ima dvije igračice sa strane koje igraju doslovno za stan i nekoliko tisuća kuna plaću. ŽKK Zadar ima ostatak ekipe sastavljen isključivo od zadarskih igračica. Glavni trener u ŽKK Zadar zarađuje nekoliko puta manje od pomoćnih trenera, ili trenera mlađih kategorija u KK Zadar. ŽKK ima na mjestu glavnog trenera istu osobu već godinama.
Hoće li ikada u našem gradu i državi doći vrijeme kada će se cijeniti kvaliteta, struka, uspjesi, rad? Možemo li očekivati da će se cijeniti zaista kakav si, a ne “čiji si”? Odgovor je vrlo vjerojatan, a on glasi: “neće tako brzo”… A može glasiti i: “neće dok klub poput KK Zadra ne postane potpuno privatno vlasništvo, sa svim zakonitostima koje danas sport i tržište imaju”.
Jer tek tada će vlasnik napraviti sve da klub o(p)stane i donosi dobit. A to je naravno nemoguće bez kvalitetnih ljudi.