Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Klasičari proslavili Dan škole

24.10.2016. 22:00
Klasičari proslavili Dan škole


Klasična gimnazija Ivana Pavla II. proslavila je jučer Dan škole, prvi put u povodu spomendana Ivanan Pavla II. koji se slavi 22. listopada. Prigodna svečansot održana je jučer jer je 22. listopad, “pao” na subotu. Na početku programa brojne uzvanike je pozdravio ravnatelj Gimnazije, don Ante Sorić te zahvalio nadbiskupu msgr. Želimiru Puljiću što je proglasio ovaj dan Danom Klasične gimnazije.
Kako je pojasnio nadbiskup Puljić, u slučaju svetog Ivana Pavla II., Kongregacija za proglašenjem svetih nije kao njegov spomendan proglasila datum kad je preminuo, već datum njegove prve pontifikalne mise.
– Tada je papa pozvao sve neka širom otvore vrata Kristu, kako granice država, tako i gospodarski i politički sustavi, široka područja kulture, uljudbe i razvitka. Potakao je sve neka se ‘ne boje Krista, jer on jedini zna što je u srcu čovjeka’. U duhu ove odredbe Kongregacije odlučio sam neka se odsada Dan škole u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru obilježava 22. listopada, kada se slavi njegov liturgijski spomendan, rekao je msgr. Puljić.
Dan škole se do ove godine slavio na rođendan Ivana Pavla II., 18. svibnja, a prije toga, dok je škola bila još u Sjemeništu, 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.
Održana je i svečana akademija “Sjećanje na Ivana Pavla II. – Papa u očima mladih” u sklopu koje je nadbiskup održao predavanje i prezentaciju Ivanu Pavlu II., a mladi iz Splita predstavili su svoj pastoralni projekt Hrvatsko nadzemlje. Splićani su nasmijali prisutne s raznim skečevima i kratkim filmovima, koji na duhovit način prenose mladima važne poruke.
Obilježavanje se nastavilo u još opuštenijem tonu, kad su učenici škole zaigrali protiv profesora. Pred budnim okom profesora tjelesne kulture, Branka Perinčića, učenici i profesori odmjerili su snage u nogometu, odbojci, stolnom tenisu i šahu.