Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Općina Škabrnja i Dom zdravlja na sudu zbog “općinske” zgrade

24.10.2016. 22:00
Općina Škabrnja i Dom zdravlja na sudu zbog “općinske” zgrade


Općina Škabrnja ove je godine izgubila čak dva sudska spora teška ukupno 800.000 kuna s kamatama. Riječ je o oko 650.000 kuna u ovršnom postupku u korist stečajne mase bivšeg Heres d.o.o. Vir u stečaju za radove na mjesnom nogostupu i oko 150.000 kuna u korist Doma zdravlja Zadarske županije za režijske i komunalne troškove u tzv. općinskoj zgradi u centru Škabrnje.
– Za dio radova na pješačkoj stazi, nogostupu od centra do Ivkovića u vrijednosti od oko 270.000 kuna prethodna vlast je imala primjedbe te je osporavala dio radova koji nisu ni plaćeni. Došlo je do sudske parnice koju je pokrenula stečajna upraviteljica Heresa. Općina je izgubila parnicu i zajedno sa sedmogodišnjim kamatama, umjesto 270.000 kuna, ovršeno je čak 650.000 kuna, objasnio je načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar.
No, posebno je zanimljiva ovrha od oko 150.000 kuna u korist županijskog Doma zdravlja kojem je na čelu ravnateljica mr. sc. Renata Bek. U tijeku je, naime, sudski spor i u svezi vlasništva zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana u kojoj je smještena škabrnjska općinska uprava i prostorije u kojima Dom zdravlja ima ugovornog liječnika obiteljske medicine. Tu je i stomatološka ambulanta koja Općini plaća najam u simboličnom iznosu od jedne kune.
– Dom zdravlja Zadarske županije na silu nam želi oteti našu zgradu i zemljište. Žele nam ‘zamračiti’ jedan od simbola obnove i povratka u Škabrnju, neće moći, rekao je Bubnjar koji očito čvrsto vjeruje kako zgrada pripada Općini te dodaje:
– Županijski Dom zdravlja račune za režijske troškove: struju, smeće i vodu, prosljeđuje na Općinu. Kad sam ušao u problem uvidio sam da je Općina u potpunosti vlasnik zgrade te smo režijske i komunalne troškove prije dvije godine prestali plaćati do pravične podjele troškova i rješenja imovinsko-pravnog stanja, poručio je Bubnjar uvjeravajući kako su mjerilo za struju i vodu zajednički te bi ih zajedno s odvozom smeća trebali zajednički plaćati. No ovrha od 150.000 kuna svjedoči kako je sud presudom u korist Doma zdravlja po pitanju režijskih troškova, očito zaključio drugačije, a Renata Bek, ravnateljica županijskog Doma zdravlja, kaže:
– Temeljem ugovora o refundaciji režijskih troškova sklopljenom između Doma zdravlja Zadarske županije i Općine Škabrnja, Dom zdravlja je svaki mjesec plaćao račune ispostavljene od HEP-a, te ispostavljao račun Općini za refundaciju. Niti jedan račun Općina nije vratila niti imala reklamaciju. Zbog neplaćanja računa Dom zdravlja je slao opomene na koje također nije bilo nikakve reakcije. Dom zdravlja je dužan voditi računa o naplati svojih potraživanja, te se morala pokrenuti ovrha. Dom zdravlja je predlagao izmjenu Ugovora, kao i postavljenje sekundarnih brojila, ali Općina želi prvo riješiti vlasničke odnose. Vlasništvo je u postupku rješavanja, budući da Općina osporava postojeći Ugovor o darovanju.