Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

UPU atraktivne Karme pred Gradskim vijećem

24.10.2016. 22:00
UPU atraktivne Karme pred Gradskim vijećem


Nakon niza godina pred vijećnicima Gradskog vijeća sutra će se naći konačni prijedlog Urbanističkog plana uređenja stambene zone “Karma” u Zadru.
Plan je temeljem studija i analiza 2000. i 2001. godine izradila “Arhitektonska radionica Marušić” d.o.o. Zadar. Karma je sastavni dio gradskog predjela Arbanasi koji će, ukoliko bude usvojen omogućiti urbanizaciju ovog ovog gradskog područja.
Darko Kasap, pročelnik UO prostornog uređenja i graditeljstva pojasnio je kako će se usvajanjem Urbanističkog plana definirati prometna i infrastrukturne površine, izgradnja kanalizacijskog sustava i odvodnje.
– Nakon dugo godina najvećim su dijelom pomirene sve želje stanovnika tog područja i konačno Urbanistički plan može ići na usvajanje, rekao je Kasap.
Ovaj dio grada oskudijeva infrastrukturnom opremljenošću što će se usvajanjem plana promijeniti. Osim uređenja prometnica, izgradnje kanalizacijskog i sustava odvodnje, izgradit će se telekomunikacijska i energetska mreža koja zasada postoji tek kao zbir pojedinačnih priključaka dok viskonaponske mreže i energetskih postrojenja nema.
Oko Karme su se godinama “lomila koplja”. Pokretanje postupka za Karmu počelo je 2008. godine, prva rasprava održala se 2009. godine, a četiri godine poslije ponovljen je javni uvid.
Područje Karme danas je među atraktivnijim izgardivim terenima u gradu Zadru, a prednosti su višestruke, prvenstveno tu ulogu igra blizina obale i mora, kao i blizina središtu grada. Cilj izrade Urbanističkog plana je izgradnja neizgrađenih dijelova Arbanasa uspostavljanjem kompatibilnosti planiranih stambenih zona s postojećim zonama i ravnoteža ovog gradskog predjela s ostalim predjelima i gradom.
Arbanasi kao posebna gradska prostorna jedinica osim rezidencijalne funkcije s pratećim sadržajima za oko 2500 stanovnika, uređenjem obalnog pojasa trebala bi postati značajni gradski kupališno-rekreacijski prostor.