Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za Juhu od bundeve Zadranima tri nove nagrade

24.10.2016. 22:00
Za Juhu od bundeve Zadranima tri nove nagrade


Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej, 19. po redu, održan je u Čakovcu od 17. do 22. listopada 2016. godine. Članovi žirija Jasminka Mesarić, Jasmin Novljaković i Morana Dolenc odgledali su predstave koje je kao selektor odabrao Dražen Ferenčina.
U ovogodišnjem programu Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade u konkurenciji bilo je deset predstava.
Velik dio predstava autorske su adaptacije poznatih knjiga prilagođenih autorskom pristupu temama i problemima kojima se bave.
Prosudbena komisija djelovala je u sastavu: Jasminka Mesarić, Jasmin Novljaković i Morana Dolenc.
Na ovogodišnjem Susretu bio je zastupljen gotovo jednak broj predstava za djecu i za mlade. S obzirom na različit pristup realizaciji predstava namijenjenih djeci i mladima, prosudbenoj komisiji bilo je teško izabrati jednu predstavu koja bi po njihovom sudu prezentirala estetiku koju bi voljeli i nadalje gledati u hrvatskim kazalištima za djecu i mlade, i stoga su odlučili razdvojiti nagradu u dvije kategorije.
Predstava za djecu – Kazalište lutaka Zadar – Helen Cooper/Ana Prolić „Juha od bundeve”.
U objašnjenju komisije stoji: “sjajna adaptacija poznate dječje knjige sa izuzetno maštovito riješenom scenografijom i kostimima, uz svrhovitu scensku glazbu i songove pripovijeda nam priču o prijateljstvu i zajedništvu jezikom primjerenim dobi gledatelja. Sve to je upotpunjeno sjajnom igrom glumaca koji nenametljivm rješenjima u pokretu i glasu dočaravaju likove koji nas vode kroz predstavu”.
U kategoriji Predstava za mlade nagradu je dobilo Kazalište Virovitica – David Paquet „2,14 h”.
Nagradu za najbolju režiju dobio je Robert Raponja za režiju predstave „2,14 h” Kazališta Virovitica, za najbolji dramski tekst Maja Katić za dramatizaciju predstave „Ljubiti, samo ljubiti” Teatra Poco Loco, za najbolju scenografiju Jasmina Pacek za scenografiju u predstavi „2,14 h”, za najbolju scensku glazbu Davorka Horvat za glazbu u predstavi „Ljubiti, samo ljubiti”, za mušku ulogu Bruno Kontrec za ulogu Puža u predstavi „Ljubiti, samo ljubiti”, za kolektivno glumačko ostvarenje: Ansamblu predstave „2,14 h”, a posebno priznanje otišlo je predstavi „U potrazi za dijamantnom suzom” Gradskog kazališta Požega za njegovanje lutkarske tehnike – ginjola.
Za najbolju kostimografiju nagradu je dobila Hana Letica za kostimografiju predstave „Juha od bundeve”.
Hana Letica u predstavi „Juha od bundeve” za likove Patka, Mačke i Vjeverice kreirala je kostime koji nisu stereotipno ilustrativni a dobro promišljenim elementima kostima dočaravaju likove. Ovako osmišljeni kostimi pružili su velike mogućnosti glumcima u kreiranju karaktera zadanih likova.
Za žensku ulogu nagradu je dobila Vjera Vidov za ulogu Patka u predstavi „Juha od bundeve”.
“Vjera Vidov potpomognuta sjajnom partnerskom igrom kolega iz predstave ostvarila je ulogu Patka koji želi promijeniti njihovu malu zajednicu i svojom glumačkom energijom i korištenjem glumačkih sredstava – pokreta i glasa se istakla kao najznačajnije glumačko ostvarenje u kategoriji ženska uloga”, zaključili su članovi komisije.