Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarski krajolici na filmskim platnima diljem svijeta

24.10.2016. 22:00
Zadarski krajolici na filmskim platnima diljem svijeta


U Zadru je ovih dana završeno snimanje realityja “Rat dronova”, koje se odvijalo 45 dana na području Zadarske županije uz podršku Filmskog ureda Zadar. Ekipa je spakirala stvari i odletjela za Los Angeles, odakle je i stigla u Zadar kako bi radila na novom realityju kojeg će gledatelji po prvi puta gledati krajem 2016. godine.
– Imate lokacije koje oduzimaju dah, sabrao je dojmove Jon Perkins, izvršni producent “Rata dronova”, koji je na zadarskom području boravio nekoliko tjedana. Njegova producentska kuća Hoplite entertainment sa sjedištem u Los Angelesu surađuje s hrvatskom Ineomediom na projektima u Americi, pa serijalom od 13 epizoda na području Zadra nastavlja suradnju i u Europi.
“Rat dronova” snimao se na desetak lokacija u Zadarskoj županiji dok je baza bila organizirana u poslovnoj zoni Grabi u Poličniku gdje je sedam timova od po dvoje natjecatelja sklapalo dronove s kojima se nadmetalo u zadanim zadacima tijekom serijala.
Orsat Zovko, producent serijala, pojasnio je da je Zadar odabran za snimanje jer je u ovom trenutku bio financijski najisplativiji te zbog postojanja Filmskog ureda, koji je pružio podršku oko lokacija, papirologije i birokracije, što je jako važno i omogućuje ekipi da se u potpunosti posveti projektu. Zovko je najavio distribuciju projekta u 80-ak zemalja svijeta, a za očekivati je da će epizode moći pratiti i hrvatski gledatelji. Orsat Zovko procijenio je vrijednost projekta na nešto manje od milijun američkih dolara, a najavljuje i nove projekte koje će raditi s producentskom kućom Hoplite entertainment. Barem jedan od njih pokušat će ponovno dovesti u Zadar, rekao je, zadovoljan realizacijom projekta u Zadru i okolici.
U Filmskom uredu Zadar ove godine do sada su izbrojali 14 projekata. Ovih dana u tijeku je snimanje promidžbene kampanje za jednu poznatu svjetsku auto kuću. Snimanje obuhvaća desetak atraktivnih lokacija u Zadru i na području Zadarske županije. Time će iz Zadra biti poslana još jedna primamljiva turistička razglednica.
– Upite za snimanja dobivamo svakodnevno. Svako snimanje donosi veliku korist gradu i okolici, a najvažnije je da sve dozvole budu pripremljene na vrijeme, jer bez toga nema projekata, ističe Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda i Odjela za podršku kreativnoj industriji.
Od novosti iz Filmskog ureda doznajemo kako krajem studenog u distribuciju u Belgiji kreće film “Uzvodno rijekom” redateljice Marion Haensel, koji je tijekom lipnja 2015. godine gotovo u cijelosti sniman na području Zadarske županije, osim nekoliko dana snimanja u Šibensko- kninskoj županiji u Nacionalnom parku Krka. U produkciji belgijske kuće Man’s Films i uz servisnu produkciju hrvatske producentske kuće Kinorama realizirano je 29 dana snimanja tijekom kojeg su u film uvršteni prelijepi krajolici kanjona rijeke Zrmanje te Nacionalnog parka Paklenica. Očekuje se da će film gledatelje navesti na obilazak lokacija koje malo koga ostavljaju ravnodušnim.