Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Smeće

24.11.2010. 23:00


STRAŠNA DRAMA U HRVATSKOJ – MOBITELI NE RADE
Već je poznato da se u našim informativnim emisijama u nedostatku pravih vijesti, ili barem onih o kojima bi se usudili govoriti bez nelagode, uvijek nađe nešto dovoljno zanimljivo, a bezazleno. Prošlog je tjedna došlo do neke greške u jednoj moćnoj telefonskoj mobilnoj kompaniji i njeni su korisnici dva dana imali problema s telefoniranjem, tako da smo doživjeli nešto strašno, apokaliptičnu viziju budućnosti. S obzirom da je na zemlji sve idealno i sve štima pa se u vijestima i nema što govoriti, svi su se bacili na taj nečuveni skandal. Osim službenih izjava, novinari su po ulicama hvatali obične ljude koji su bili strašno uzrujani. Prvo smo vidjeli nekog poslovnog čovjeka koji ne može telefonirati i kao, stoji mu posao jer se poslovne partnere naravno ne smije zvati ni s jedne druge mreže ili ne daj Bože fiksnih telefona, a vrhunac neukusa je predstavljala neka djevojka koja je doživjela pravu dramu u svom životu. Kaže ona sva uzbuđena – bilo mi je strašno važno, a nisam mogla telefonirati i pričati s frendicom.
Moram priznati da sam bolno zajecao kada sam čuo kakvo je zlo zadesilo ovu mladu djevojku, koja je vjerojatno zbog svega oboljela “na pitiespi”. Ona nije mogla pričati s frendicom na mobitel. Pa kako je to ova zemlja uopće preživjela? Kako nije došlo do državnog udara? Do pada Vlade? Do masovnih samoubojstava? Tko zna što bi njih dvije sve pametno rekle jedna drugoj da su se ipak nekako našle. Kakve li bi sve mudre stvari mogli čuti da smo mogli nekako prisustvovati tom važnom susretu dviju duša u svemiru. Cijela Hrvatska, ali i dobar dio čovječanstva ostaje uskraćen za nešto neizmjerno važno, za velike misli koje bi se tu izrodile. Proklet bio taj tehnički kvar zbog kojega se ove dvije “frendice” nisu susrele? Tko zna koliko smo izgubili zbog pokvarenih telefona. O, zemljo otvori se!!!
SMEĆE S ISTOČNE STRANE
Baš komentira jedna prijateljica kako je čudi gdje ti novinari crpe informacije za napuniti silne emisije o modi, skandalima i sličnim glupostima. A odgovor na to donosi “Red carpet”. Kada nema dovoljno važnih vijesti u Hrvatskoj, onda se po njih ide u susjedne i prijateljske zemlje poput Bosne i Srbije. Ovaj je put Nenad Hervatin (zahvalno ime za praviti reportaže po Srbiji) otišao u Beograd na proslavu godišnjice neke novine za koju nikada nisam čuo, razgovarati s nekim “umetnicama” za koje pogotovo nisam čuo. Ali čuli su sigurno ovi naši veliki Hrvati koji jednu večer urlaju domoljubne pjesme, a već drugu padaju u trans slušajući iste te srpske narodnjake. Ali nemojmo širiti animozitet, jer je naš novinar tamo uhvatio i naše “umjetničke snage”, tj. Alku Vuicu, što će reći – kakva umjetnost, takva i snaga, ali i onog malog koji sebe naziva modnim mačkom, a koji je tamo već nekoliko mjeseci i kaže da mu je tamo lijepo. E pa momče i nama je lijepo bez tebe, zato ostani kod njih i njih zabavljaj, a nas ostavi u miru. Nemoj se vraćati, a zamoli i Alku da ostane tamo i pravi ti društvo.
Napomena: autor (tj. ja) kao uvjereni humanist i gospodin nikako ne želi da se ovaj tekst tumači kao ksenofobičan već se na ovaj način bori protiv primitivizma i gluposti bez obzira na njihovo porijeklo.
STARE I NOVE ODVRATNE REKLAME
Moram, eto, stoti put priznati. Mrzim glupe reklame, a osobito one u kojima sudjeluju antipatična dječica. A ako im još ne daj Bože nadsinkroniziraju nekakve neprirodne, ljigave glasiće, onda je gadarija potpuna. I taman sam mislio da su zauvijek ukinuli onu groznu, ultra odvratnu reklamu u kojoj nam nekakva djevojčica u tančine objašnjava kakve fekalije iz sebe izbacuje njen pas, a oni su je opet počeli emitirati. I ne samo da su počeli opet, nego to rade dvostruko češće nego prije. Zašto tako? Zašto jednostavno ne dođu u Zadar, pronađu me i ubiju? Jer lakše bi mi bilo tako, nego da to rade ovako perfidno i sadistički.
Najodvratnija nova reklama je vrlo kratka, ali dobro legne prije dobroga ručka ili seksa. “Znate li da tri od četiri žene barem jednom u životu dobiju vaginalnu gljivičnu infekciju?”, pita nas ugodan glas. “Ne nismo znali” – odgovaram ja – ali od sada će nam to uvijek biti na pameti kada vidimo neku curu, a osobito ako je onako zgodna pa nam probudi i neke misli. Bez toga podatka naš je život bio nepotpun. Tek smo sada, kada smo konačno upućeni u tajne “vaginalne gljivične infekcije” postali pravi ljudi.
GOMILA SMEĆA NA JUGU HRVATSKE
Početak ovoga tjedna obilježile su gomile smeća koje su doplivale do naših južnih otoka i poluotoka. Nije to ništa novo, jer oni i inače služe kao prirodna brana otvorenom moru, samo što je smeća više nego inače, a kako vrijeme ide, bit će ga sve više i više. Ono što je meni u svemu tome zanimljivo je pojava jednog starog znanca, tj. plastične boce albanske proizvodnje koju su zamijetili tv snimatelji i stavili u dnevnik, a kakvu sam ovoga proljeća i ja snimio u gomili naplavljenog smeća na dalekom jugu. Što to dokazuje? Dokazuje da su Albanci počeli trošiti flaširanu vodu i sve što uz to ide i da će smeća biti sve više.