Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Stazama glagoljaša

24.11.2013. 23:00
Stazama glagoljaša


U povodu Dana grada Zadra i Dana Arheološkog muzeja Zadar, danas su gradske ulice pretvorene u “Stazu glagoljaša”. Naziv je to radionice Udruge glagoljaša Zadar, OŠ Zadarski otoci i OŠ Sv. Filip i Jakov koja se danas u okviru projekta “Iz učionice na ulicu” odvijala na Poluotoku.
Učenici su u pratnji svojih učiteljica upoznavali građane s ovim starim pismom, dijelili im osmosmjerke na glagoljici, abecedu, likovne uratke inspirirane glagoljicom i ispisivali imena građana na glagoljici. “Sve besplatno”, ponavljali su.
Glagoljaški štandovi su bili postavljeni na Kalelargi, na Narodnom trgu i kod Sv. Stošije.
– Cilj je promicanje i upotreba glagoljice, a najvažnije je u to uključiti djecu od malih nogu, ne da nauče savršeno pisati glagoljicu, već da nauče cijeniti kulturnu baštinu. Oni jako puno nauče, a sve kroz igru i zabavu, kazala je Danijela Deković, predsjednica Udruge glagoljaša Zadar i voditeljica Male škole glagoljice u OŠ Sv. Filip i Jakov.
Na Narodnom trgu je, uz štand, bila postavljena izložba u okviru projekta “Zadar u slici i glagoljici” voditeljice Željke Diklan.
Mali glagoljaši su jako zainteresirali građane, a oni koji su voljni naučiti još više, mogu se uključiti u radionice koje će se odvijati u Arheološkom muzeju Zadar.