Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Gdje bijela jedra morem plove”

24.11.2016. 23:00
“Gdje bijela jedra morem plove”


Živo je jučer bilo od ranih jutarnjih sati na zadarskim ulicama. Kako i priliči gradu za rođendan, velik broj građana šetao je jučer tijekom dana Poluotokom, a vrlo živo bilo je na Kalelargi. Otvorena vrata muzeja i brojne izložbe u povodu Dana grada privukle su na Poluotok i mnoštvo djece, mališana koji su zaigrano skakutali na Forumu te zadarskih učenika koji su obilazili povijesne i kulturne znamenitosti.
Dana grada Zadra i njegova zaštitnika sv. Krševana, učenici OŠ Petra Preradovića odlučili su obilježiti na raznolik i maštovit način, prigodnim programom.
Školski zbor gradu je za rođendan uputio najljepšu čestitku – pjesmu, a učenici su svoj nastup, na radost brojnih građana i turista izveli na Kalelargi.
Učenici nižih razreda zajedno sa svojim učiteljicama otišli su u obilazak grada, posjetili izložbe i gradske muzeje.
Nekolicina trećaša ostala je u predvorju škole gdje je na humanitarnom štandu prodavali vlastite rukotvorine, svjećnjake.
Učenici petih i šestih razreda u povodu Dana grada odlučili su se na prezentaciju koju su sami pripremili. Pod nazivom “Gdje bijela jedra morem plove”, prema istoimenim stihovima poznate pjesme, učenici su prikazivali slike iz povijesti i sadašnjosti grada Zadra. Svaka slika iza sebe ima i svoju priču, a dobro uvježbani učenici potrudili su se ispričati priče o gradu do najsitnijih detalja.
Najzanimljiviju aktivnost, ali koja je ujedno iziskivala i najviše koračanja imali su učenici sedmih i osmih razreda.
– Oni su dobili zadatak pronaći nazive pojedinih ulica na Poluotoku, tagati ih, a potom na Internetu pronaći zapise o stanovitim poznatim ličnostima. Također, dobili su zadatke pronaći grifona, a kako bi znali što je to uopće, najprije su se trebali informirati putem Interneta. Inače grifon, lav s orlovskom glavom i krilima nalazi se na antičkom stupu kod Nadbiskupske palače, pojasnila je Anita Miletić, profesorica povijesti u OŠ Petra Preradovića.
Nadalje, sedmaši i osmaši za zadatak su dobili na Poluotoku pronaći ostatake sv. Tome, a da bi to učinili trebali su ući u prostorije jedne banke u kojoj se ostaci i nalaze te ih fotografirati. Podrazumijeva se i kako je jedan od zadataka bio i pronalazak reljefa s likom sv. Krševana, jednog od četiri zaštitnika grada Zadra, a koji se nalazi na vratima Foše i Lučkim vratima.
– Učenici su trebali pronaći i natpise namjesnika Veldena koji je podigao Perivoj kraljice Jelene te jedan zvonik koji se po svom obliku razlikuje od svih ostalih koji su šiljasti, a riječ je o zvoniku crkve Gospe od Zdravlja, pojasnila je Miletić.
Šetnji Poluotokom priključili su se i brojni mališani iz gradskih dječjih vrtića. Djeca iz DV Šuškalica sa svojim su odgojiteljicama strpljivo čekali red za ulazak u crkvu sv. Marije. Mališani iz DV Golubica polako su koračali gradskim ulicama i pažljivo slušali što su im odgojiteljice gvorile o njihovom rodnom Zadru. Na Forumu su i najmlađi učili o povijesti grada, naučili su ponešto o zadarskom simbolu crkvi sv. Donata i antičkom Stupu srama na vrhu kojeg je, kako su kazale odgojiteljice djeci, zvijer – grifon. No oni se nimalo nisu uplašili već su ozbiljnih lica dalje nastavili slušati priče o bogatoj prošlosti svog lijepog Zadra.