Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kandidata za gradonačelnika nemaju ni HDZ ni oporba

24.11.2016. 23:00
Kandidata za gradonačelnika nemaju ni HDZ ni oporba


 Nakon izjave Andreja Plenkovića sve je izglednije da Božidar Kalmeta neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra, iako se to još mora raspraviti na Županijskom odboru. Do lokalnih izbora je ostalo manje od šest mjeseci, a veći gradovi poput Rijeke i Splita su već objavili svoje kandidate, dok je u Zadru situacija još potpuno misteriozna. Ako neće Kalmeta, tko će ispred HDZ-a, i koji su kandidati drugih stranaka za prvog čovjeka Zadra, jučer nitko nije htio konkretnije reći.
U kuloarima se, kao o Kalmetinim nasljednicima, najglasnije priča o Darku Kasapu i Branku Dukiću. Darko Kasap, nekadašnji direktor Vodovoda pa dogradonačelnik te sadašnji pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, o tome se jučer nije želio izjasniti.
– Mogu samo reći da će HDZ, kao i uvijek dosad, sigurno izabrati najboljeg kandidata, rekao je Kasap.
Na pitanje je li to on, rekao je da je s prvom izjavom na sve odgovorio.
Ni drugi spominjani kandidat, Branko Dukić, šef zadarske Ginekologije i gradski vijećnik HDZ-a, nije želio puno konkretnije odgovoriti.
– Zapravo mislim da gradonačelnik Kalmeta ne treba odstupiti s iti jedne od svojih funkcija. Ako on bude želio, neka se opet kandidira jer ono što je on napravio za Zadar, rijetko tko će moći. Mislim da nije u redu da ga se prekriži i o budućem kandidatu trebaju odlučivati gradonačelnik Kalmeta i naš zadarski HDZ, nitko drugi, rekao je Dukić.
Najjača oporbena stranka SDP također još ne želi otkrivati svoje karte.
– Sve ćete znati na vrijeme. I kandidate i program i strategiju, odgovorila je kratko Sabina Glasovac, predsjednica Gradskog odbora SDP-a.
Milan Stojanov, predsjednik zadarskog HNS-a, jedini je otkrio barem to da oni svog kandidata imaju, ali ne i tko je on.
– Razgovarat ćemo mi još i sa svojim partnerima i vidjeti koji su njihovi kandidati, pa ćemo odlučiti hoćemo li podržati nekog od njihovih ili ćemo izaći sa svojim, rekao je Stojanov.
Ni Rudolf Dvorski, predsjednik MODES-a, rastuće stranke nastale baš na zadarskom području, nije bio rječit.
– Sve u svoje vrijeme. Samo ću reći da se žestoko pripremamo, rekao je Dvorski.
Ante Rubeša, dopredsjednik Akcije mladih, kaže da će svakako izaći na izbore sa svojim kandidatom, ali da još o tome nisu ni razgovarali.
– Početkom sljedeće godine, u prvom ili drugom mjesecu, objavit ćemo imena kandidata za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Zadra, rekao je Rubeša.