Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Khan smijenjen zbog lažiranja putnih naloga

24.11.2016. 23:00
Khan smijenjen zbog lažiranja putnih naloga


Trgovački sud u Zadru razriješio je Aleina Khana dužnosti stečajnog upravitelja Naute Lamjane u stečaju. Za njegovog nasljednika imenovan je Ivica Matas iz Šibenika, kojem je Khan dužan predati u roku od tri dana od dostave rješenja.
“Zaključkom ovog suda poslovni broj gornji od 22. studenog 2016., a povodom navoda iz podneska anonimnog podnositelja od 21. listopada 2016. te navoda stečajnih vjerovnika Marija Košte, iO Adria AG  i Odmarališta iO Adria d.o.o. iz podnesaka od 16. studenog 2016. na okolnost određenih nezakonitosti i nepravilnosti u radu stečajnog upravitelja Aleina Khana, između ostalih i onih vezanih za pogrešne obračune putnih naloga i troškova noćenja, određeno je izvođenje dokaza knjigovodstveno-financijskim vještačenjem po stalnom sudskom vještaku na okolnost utvrđenja savjesnog i urednog obavljanja dužnosti stečajnog upravitelja”, stoji u obrazloženju.
Sam stečajni upravitelj izjavio je uređujućoj sutkinji da postoje određene nepravilnosti vezane za specifikaciju putnih naloga koje je dostavljao u spis, u odnosu na razliku između stvarno prijeđene kilometraže vozila koje je koristio u službene svrhe i one naznačene u obračunima.
– Navedene specifikacije putnih naloga po njegovom zahtjevu zapravo je sačinio Dražen Špinderk, bivši direktor stečajnog dužnika, koji prema saznanjima ovog suda nije zaposlenik stečajnog dužnika, a na poseban upit suda, da je kao stečajni upravitelj dužnika sam sebi isplatio troškove noćenja, iako za to nije imao odobrenje suda u obliku odgovarajuće sudske odluke, smatrajući kako će ista naknadno uslijediti, istaknuto je u obrazloženju.
– Slijedom navedenog, ovaj sud drži da je stečajni upravitelj samovoljnom radnjom isplate naknade troškova noćenja u svoju korist, a na teret stečajnog dužnika, bez izričitog odobrenja od strane ovog suda postupio protivno svojim zakonskim dužnostima savjesnog i urednog obavljanja svoje dužnosti, zbog čega je stečajnog upravitelja valjalo razriješiti po službenoj dužnosti, stoji u rješenju što ga je potpisala sutkinja Tina Grgas.