Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bokanjac i dogodine pun veselja

Autor: Katina Vrsaljko

24.12.2009. 23:00
Bokanjac i dogodine pun veselja

Foto: Zvonko KUCELIN



KUD Bleke i konji Bokanjac je dobilo 4.000 kuna, a Društvo Bokanjac 3.000 kuna za organizaciju brojnih manifestacija koje će i sljedeće godine širiti veselje po mjestu


Proračunom Zadarske županije za sljedeću godinu predviđeno je ukupno 330.000 kuna za programe kulturno-umjetničkih društava. Dio od toga je predviđen i za kulturne udruge na Bokanjcu KUD BIK i Društvo Bokanjac, tako da ni sljedeće godine neće nedostajati zbivanja koja unose veselje u to mjesto.
Za događanja u organizaciji KUD-a BIK Bokanjac predviđeno je 4.000 kuna iz proračuna. Kako kaže Enio Meštrović, predsjednik KUD-a BIK, novac će potrošiti na organizaciju svojih tradicionalnih manifestacija.
– Osim toga pripremamo kazališnu predstavu konceptualne umjetnosti pod nazivom Nokturno, koja je u potpunosti u našoj produkciji. Neću otkriti detalje, neka bude to iznenađenje za premijeru koja će se održati u svibnju ili lipnju i to i u mjestu i na Poluotoku, najavio je Meštrović.
Povratak u pedesete
Tradicionalne manifestacije u organizaciji ovog KUD-a odnose se na prepoznatljivu Alku na Bokanjcu, Kuntradu ka nekada, Božićnu priču, maškare u gradu te tradicionalni turnir u boćanju.
Na alki sudjeluje četrdesetak alkara, predstavnika mjesnih odbora u Zadru. Uz mimohod, limenu glazbu i natjecateljski duh alka se pretvorila u pravi bokanjački spektakl.
– “Kuntrada ka nekada” je manifestacija koja čuva naše stare običaje na način da se taj dan u potpunosti vratimo u pedesete godine. Tako da su svi odjeveni u odjeću iz tog doba, sluša se samo glazba s gramofonskih ploča, hrana se sprema po receptima iz tog doba, a pije se samo vino iz potova, dok djeca piju Cocktu, priča Meštrović.
Izuzetno je posjećen i turnir u boćanju, koji također nastoji njegovati autohtonost ovog mjesta.
– Igraju samo amateri i to na zogu, tako da je to više društvena igra nego sportski događaj, rekao je Meštrović.
Ovi su Bokanjani poznati i po uvijek originalnim i inovativnim maskama, tako da su maškare u Zadru bez njih postale nezamislive. Svi pamte njihove kostime Dina Dvornika, Leta 3 i Borata, a ni ove godine neće izostati neka njihova nova ideja.
Njihova Božićna priča, to jest kulendra, održat će se za koji dan, a radi se o obilaženju kuća i nagovještavanju Božića autohtonim napjevima.
Osim toga, KUD BIK će organizirati i koncert nekomercijalnih pučkih sastava, gdje će se ponovno, ističe Meštrović, staviti naglasak na iskon i autohtonost.
Društvo Bokanjac je dobilo 3.000 kuna za svoje manifestacije, a njih će i sljedeće godine biti u izobilju.
Ovu godinu će društvo Bokanjac zaključiti 23. prosinca s Djedom Božićnjakom.
– Roditelji kupe darove za djecu, pa ih na pozornici Djed Božićnjak proziva i daruje. Naloži se vatra koja unosi božićni duh, a vrhunac događaja je vatromet, rekao je Bruno Pavić, predsjednik Društva Bokanjac.
Sljedeće godine Društvo Bokanjac organizirat će karnevalsku povorku, ljetnu feštu, obilježavanje blagdana sv. Šimuna i Tadeja te turnire u boćanju i malom nogometu.
Gađanje glinenih golubova
U veljači će organizirati karnevalsku povorku koja prolazi kroz mjesto uveseljavajući sve prisutne. Zabava se nastavlja u prostoru mjesnog odbora gdje se na maskenbalu dodjeljuju nagrade za najbolju masku.
– Ljeti organiziramo tradicionalnu feštu “Pozdrav ljetu” i to u kolovozu kad dođu naši mještani iz inozemstva. Na trgu nastupaju razni KUD-ovi iz drugih mjesta te naša klapa Kampanel, kuhaju se domaća jela kao što su puži, ćićvarda, bob i pečenje, rekao je Pavić.
U povodu blagdana sv. Šimuna i Tadeja, zaštitnika Bokanjca, Društvo organizira boćanje i kartanje. Uoči blagdana održava se kup Bokanjca u gađanju glinenih golubova u streljani na Žmirićima. Na kupu sudjeluju samo Bokanjani i to članovi streljačkog društva Strelac Zadar i lovačkog društva Dijana, a u posebnoj kategoriji sudjeluju amateri i žene, oni koji nemaju oružani list, pa pucaju iz zračne puške. Na dan fešte u prostoru mjesnog odbora se dodjeljuju pehari i medalje, a cijeli događaj zaokruži dobra spiza, pjesma i druženje.
– I sportska događanja unose živost u naše mjesto. Aktivne su naše odbojkašice, a malonogometni turnir nas povezuje i s drugim kvartovima, a druženje koje prati ta događanja je još jedan način da se omladina zabavlja na neke zdravije načine nego što to danas rade, rekao je Pavić.
Uz trud ovih entuzijasta Bokanjani se ne moraju bojati da će njihovi stari običaji biti prepušteni zaboravu, a neće nedostajati ni druženja i veselja.