Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako je prošla 2009. – prvi dio

Autor: Marija Knežević

24.12.2009. 23:00
Kako je prošla 2009. – prvi dio

Foto: Filip BRALA



SIJEČANJ – Zastave, gusari i dileri
Francuski vojni brod spriječio je u Adenskom zaljevu napad somalijskih pirata na hrvatski tanker Donat, a spriječen je i napad na jedan panamski teretni brod, te da je uhićeno 19 Somalijaca. Tanker “Donat” obilazili su somalijski gusari u prolasku Adenskim zaljevom, ali direktnog napada nije bilo. Predsjednik uprave Tankerske plovidbe Ive Mustać obavijestio je o odluci da više neće dopustiti plovidbu svojih brodova na toj ruti.
S 1.150.000 gostiju i 7.100.000 noćenja Zadarska županija završila je turističku 2008. godinu. Velikih tri posto rasta broja gostiju i čak pet posto rasta broja registriranih noćenja u 2008. godini tako je najbolji rezultat koji je Zadarska županija ikad zabilježila.
Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv poznatog Zadranina, 53-godišnjeg Davora Dell’orca zbog silovanja i premlaćivanja 24-godišnje djevojke koja mu je navodno bila ljubavnica.
“Popijevkom veselom, blagdan objavite, Stošiju blaženu, Zadrani, častite”, riječi su himna kojim su Zadrani pozdravljali nebesku zaštitnicu Zadarske nadbiskupije i mučenicu u zadarskoj katedrali.
Zračna luka Zadar najavila je Ryanairove letove za Edinburgh. Linija se uvodi od 1. travnja do konca listopada, uz nastavak letova za Dublin dva puta tjedno, te za London tri put tjedno, a u dva mejseca “špice” pet puta tjedno.
Dvorana Krešimira Ćosića ugostila je i Dvoransko prvenstvo Prve HNL koje je odlično primljeno kod publike. Najveću podršku s tribina su imali Zadar i Hajduk koji su se našli u finalu. Zadar je u polufinalu pobijedio Zagreb, dok je Hajduk nadigrao Dinamo. U dvoboju za prvaka Hrvatske Splićani su sa 4:2 bili bolji od Zadrana. Turnir je obilježilo i nekoliko incidenata, posebno je problematična bila polufinalna utakmica Hajduka i Dinama.
Zadranka (19) prijavila je Vedrana Ikića (34), trenera borilačkih vještina i bivšeg policajca zbog nasilničkog ponašanja. Djevojku, s kojom je navodno bio u ljubavnoj vezi, ispljuskao je i vukao za kosu, a njezinoj prijateljici, inače kćeri Agima Čekua razbio je mobitel kako bi ju spriječio da pozove policiju.
Siječanj je u Hrvatsku donio prvorazredni sportski događaj – Svjetsko rukometno prvenstvo. U šest gradova u kojima su izgrađene potpuno nove dvorane 24 reprezentacije krenule u utrku za svjetskog prvaka. Među njima, dakako, bila je i Hrvatska koja je utakmice prvog kruga igrala u Splitu, a nakon toga drugi krug, odnosno polufinale i finale u Zagrebu. Utakmice u Zadru obilježio je slab interes publike, jer da nije bilo navijača koji su u velikom broju došli podržati makedonsku reprezentaciju malo tko bi mogao primijetiti da se u Zadru održavalo najveće sportsko natjecanje koje je grad ikad imao.
Zastave zemalja sudionica rukometnog prvenstva koje su izvješenje na Narodnom trgu skinute su sutradan. Nije se radilo o diverziji i paljenju srpske zastave, nego odluci zadarskog gradonačelnika koji je to opravdao “osjetljivim prilikama”. “Tijekom jučerašnjeg dana i večeri dobio sam niz intervencija i pritužbi građana, te sam kao predsjednik lokalnog Organizacijskog odbora u Zadru, sagledavši sve činjenice, a imajući u vidu ove posebne dane u kojima su građani senzibilizirani sjećanjem na vrijeme ratnih stradanja i odavanjem pijateta žrtvama Maslenica, donio odluku da se sve zastave s trga skinu, a ostat će zastave na Višnjiku sukladno propozicijama samog natjecanja”. – Unatoč tome što smo imali strahovita iskustva u prošlosti s istočnim susjedima, danas su nam zajednički napori za unaprijeđenjem tih odnosa i zajednička nam je europska budućnost. Nije trebalo skidati zastave – bio je decidiran glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.
Do sada toliko puta spominjani gradonačelnik Nina Emil Ćurko konačno se i osobno pojavio na nastavku suđenja za korupcijsku aferu “Maestro”, te zanijekao sve optužbe na račun bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Roberta Peše koji ga je navodno za obećanih 200.000 eura nagovarao da zemljište Ciglane Nin proda ruskim investitorima.
Josip Grdović (26) i Goran Bakić (23) proglašeni su krivima zbog preprodaje speeda i ecstasyja te su im u ponovljenom sudskom procesu izrečene kazne, Grdoviću zatvorska kazna u trajanju od tri godine, a Bakiću je izrečena uvjetna kazna te mjera pojačane brige i nadzora.
Tijekom utakmice između Njemačke i Norveške na zadarskom Višnjiku ozlijeđen je kapetan njemačke rukometne reprezentacije Michael Kraus. On je odvezen u Opću bolnicu Zadar gdje mu je smjesta pružena liječnička pomoć, nakon čega je Berthold Hallmaier, službeni liječnik njemačke rukometne reprezentacije, rekao kako je zdravstvena usluga na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj ispod svake razine i neprimjerena jednom tako velikom događaju.
Revoltirani incidentima koji su obilježili odigravanje druge skupine Svjetskog prvenstva u Zadru, odnosno skidanjem zastava sudionica s Narodnog trga, srpski reprezentativci odbili su prisustovati prijemu kod Kolege. Dok se gradonačelnik Kolega družio s delegatima, reprezentativci Srbije su u pratnji policije obišli zadarske znamenitosti te pravoslavnu crkvu sv. Ilije gdje ih je primio otac Petar Jovanović.
Katica Pupić Bakrać, direktorica Zračne luke Zadar, najavila je da od 1. travnja Ryanair dvaput tjedno vozi na relaciji Zadar – Stockholm, srijedom i subotom.
Odlukom Vijeća Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru Željko Oštarić isključen je iz nastave i ispita. Oštarić je, naime, kako je već poznato cijeloj javnosti, tezu njegova magistarskog rada “Durkheimova teorija totemizma” navodno prepisao i prikazao kao original, a opravdanje za to mu je neetičnost u akademskom svijetu.
VELJAČA – Cessna, snijeg i zlatni maslinari
Avion Cessna 303 Crusader reg. oznake 9A-DLN u vlasništvu tvrtke Mgv Lučko Josipa Crnčevića, koji je je letio iz Zagreba za Zadar nestao je iznad teško dostupnog područja područja Vaganskog vrha na Velebitu. Pilot zrakoplova zadnji put se javio kontroli leta u 15,45. nakon čega, nešto prije 16,00 nestaje sa radarskog ekrana kontrole leta u Zagrebu. U zrakoplovu su se nalazile četiri osobe – Gerd Govejšek (63), Aleksandar Walter (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68).
Tankerska plovidba Zadar je u Brodosplitu preuzela drugi iz serije aframax tankera od 110.000 dwt-a, građenih u splitskom škveru tijekom prethodne godine. Riječ je o tankeru nazvanom Olib koji je porinut u rujnu, a ministar Božidar Kalmeta kumovao je brodu u isti dan kada je njegov prethodnik i blizanac Dugi otok preuzet.
Kristijan Jukić iz Slivnice, 11-godišnji dječak za čiju je priču prošle godine saznala i šira javnost, umro je u Zagrebu nakon što je izgubio bitku s teškom bolešću. Kristijan je obolio od teškog oblika osteosarkoma, najčešćeg oblika tumora u dječjoj dobi.
Držeći u rukama hrvatsku trobojnicu i na dva platna ispisane parole “Tko je izbrisao naše selo? Tko je izglasao Prostorni plan? Gdje su donacije za selo? Gdje je naša voda?”, pedesetak žitelja Općine Posedarje, uglavnom iz Podgradine, ispred općinske zgrade u Posedarju održalo je mirni prosvjed. Od načelnika Ivice Juričevića zahtijevali su odgovore zbog čega je naselje Podgradina izbrisano iz popisa naselja u Republici Hrvatskoj.
Direktorica tvrtke Vigens d.o.o. Elvira Sterle najavila je realizaciju ekskluzivnog ugovora za zastupanje kanadske kuće Semex, koja je svjetski lider u plasmanu bikovskog sjemena. Također je najavila ulaganja vrijedna 25 milijuna kuna u podizanje trajnih nasada masline i vinograda.
Snježni prekrivač koji je nanijela orkanska bura i pod kojim osvanuo Zadar i njegova okolica iznenadio je brojne građane. Snijeg je počeo padati u noći s utorka na srijedu oko 23.30 sata tako da su grad i okolica ujutro bili prekriveni s desetak centimetara snježnog pokrivača.
Zadarski Albanci proslavili su prvu godišnjicu nezavisnosti Republike Kosovo. Proslavu u restoranu Margarita, organiziralo je Vijeće albanske nacionalne manjine Zadarske županije, a 200-tinjak uzvanika ponovno se sjetilo priznanja Republike Kosovo prije godinu dana.
Gradom je prošao sprovod Dina Dvornika – uključivao je “popa”, lijes, pa i ucviljenu obitelj i rodbinu. Sve to bilo je popraćeno i Dinovom glazbom. No, maškare s Bokanjca na glavnom zadarskom trgu mnogobrojnim znatiželjnicima su priredili i pravi spektakl u obliku iskakanja poznatog splitskog glazbenika u karakterističnom crvenom odijelu koji je za tu priliku otpjevao i svoj “post mortem” hit “Hipnotiziran”. Ipak, za svoj potez za ovogodišnji karneval Bokanjani su se odlučili tek kada su dobili odobrenje Dinovog brata Deana Dvornika.
Zadarski maslinari osvojili su čak 54 medalje na manifestaciji “Maslina Split 2009” koja se prošlog vikenda održala u Splitu.
Unatoč krizi i “stezanju remena” iz gradskog proračuna za 2009. godinu izdvojeno je ukupno više od 75.000 kuna za rekreaciju djelatnika Gradske uprave.
OŽUJAK – preminuo akademik Nikica Kolumbić
Po drugi put, zbog proceduralne pogreške, Viši disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore ukinuo je prvostupanjsku presudu kojom je poznatom zadarskom odvjetniku Marku Marinoviću izrečena devetogodišnja zabrana obavljanja odvjetničkog posla te je zatražio ponovaljanje sudskog postupka.
U 80. godini života preminuo je akademik Nikica Kolumbić, dugogodišnji predavač na Sveučilištu u Zadru i nekadašnji dekan Filozofskog fakulteta.
Zračna luka Zadar predstavila je još jednu novu zračnu liniju. Nakon letova za Edinburgh i Stockholm koji su najavljeni u siječnju, u Zračnoj luci Zadar predstavljena je nova Ryanairova zračna linija za Pisu.
Martine Marie Manojlović (40) koja je u pred nasilnim mužem Fabriziom skočila kroz prozor spavaće sobe s prvog kata njihove obiteljske kuće u zadarskom predjelu Plovanija i pri tom zadobila otvoreni prijelom desne noge, nakon operacije se uspješno oporavlja na zadarskom odjelu Kirurgije i odlučila je od supruga zatražiti razvod.
Maloljetnik (16) u utorak 3. ožujka oko 17.45 sati na raštanskom predjelu Podvršje ispalio hitac iz zračne puške prema školskom autobusu koji je prevozio učenike iz Osnovne škole Sv. Filip i Jakov prema Debeljaku i Raštanima Donjim. Iako je u trenutku kada je maloljetnik pucao u autobus u njemu bilo 20-tak školaraca, ozlijeđenih srećom nije bilo.
Nakon što je Vrhovni sud RH u slučaju Meri Petani i njenog sina Alda Antovića djelomično ukinuo presudu Županijskog suda u Zadru te zatražio utvrđivanje čija je zapravo pronađena droga, Aldo Antović je oslobođen krivnje, dok je njegova majka osuđena na 3,6 godina zatvora.
Slovenac Bojan Jelševar s prolaznim vremenom 5:33:49 prvi je prošao cilj Ultra utrke duge 40 kilometara u subotu održanog četvrtog po redu “Škrapinga New Dimension 2009”, ugljansko-pašmanske verzije trekkinga, kombinacije penjanja, skakanja, hodanja i snalaženja u prirodi.
Milorad Dobre (43) bivši milicajac tadašnjeg OSUP-a Zadar je na Županijskom sudu u Zadru po treći put u odsutnosti osuđen, ovaj put na 14 godina zatvora zbog ubojstva na osobito podmukao način, svog kolege milicajca Jure Čuline, tada starog 26 godina, s kojim je kobne noći 6. studenog 1989. godine bio u patroli.
Stanari ulice Alessandra Paravie u Kampo kaštelu nemalo su se iznenadili kada je prilikom iskopavanja u unutrašnjem dvorištu koji okružuje nekoliko zgrada osvanula avionska bomba teška čak stotinu kilograma, zaostala iz Drugog svjetskog rata.
Općinski sud u Zadru oslobodio je sveučilišnog profesora i likovnog kritičara dr. sc. Vinka Srhoja optužbe za uvredu i klevetu akademskog kipara Ratka Petrića.
Studenti i nastavnici iberoromanskih studija u Zadru organizirali su prosvjedno okupljanje kao potporu studentima u Barceloni nad kojima su pripadnici katalonske policije izvršili brutalne mjere zbog prosvjedovanja protiv Bolonjske reforme.
Kazališno vijeće se na svojoj sjednici odlučilo za kandidaturu Iris Pavić-Tumpe koja je postala ravnateljica Kazališta lutaka Zadar.
Olujno jugo i plima na zadarskom području uzrokuju velike probleme u pomorskom prometu prometu, ali i javne službe imale su mnogo posla. Mnogi katamarani i trajekti nisu isplovili prema više otoka, tako su u nedjelju mnogi otočani morali prisilno ostati doma jer nije bilo veza sa kopnom. Stanari Bokanjca ostali su bez struje usljed pada niskonaponskog stupa, grane drveća su pucale u gradskim parkovima.
U HKK Zadar održana premijera nagrađivane drame škotske spisateljice Rone Munro “Željezo” u režiji naše Zadranke Maje Šimić, a u produkciji Hrvatske kazališne kuće Zadar. Pored svojih svjetskih premijera u Edinburghu, Londonu, New Yorku i Beču, ovom produkcijom ovaj svjetski poznati komad je doživio svoju hrvatsku praizvedbu.
/nastavlja se /
(nastavak na str. 28.)
 
 
— Slika
U veljači je u Zadru pao snijeg koji je djeci dao priliku da se razigraju, a fotografima da pokažu svoje umijeće
 
— Slika
Ryanair je u prvoj polovici godine uveo linije za Edinburgh, Stockholm, Dusseldorf i Frankfurt
 
— Slika
U dvorani na Višnjiku održano je i dvoransko prvenstvo Hrvatske u nogometu
 
— Slika
Bivši zadarski gradonačelnik Živko Kolega donio je odluku o skidanju zastava s Narodnog trga, i na
lokalnim izborima u svibnju nije bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika