Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tražimo još jednog ljevaka, nadam se ostanku Ninčevića i Žeravice

Autor: Andrija Prović

24.12.2009. 23:00
Tražimo još jednog ljevaka, nadam se ostanku Ninčevića i Žeravice

Foto: Vedran SITNICA



Dva igrača i uprava moraju još dogovoriti uvjete njihova ostanka. To su Anđelo Žeravica i Ivan Ninčević. Nadam se da će i nakon stanke ostati u našim redovima. Konkretan odgovor na to pitanje saznat ćemo ubrzo


Kako ocjenjujete učinak Zadar Slada u prvom dijelu prvenstva?
– Smatram da u konačnici s polusezonom možemo biti zadovoljni. I dalje držimo priključak s vodećim momčadima, a pritom nas dva boda dijele od Gorice, odnosno drugoplasirane Crikvenice. Izravni konkurenti za jedno od prva dva mjesta u nastavku prvenstva stižu u Mocire te je još uvijek sve u našim rukama. Naravno da žalimo za izgubljenim utakmicama, posebno onom sa Arenom, no takav je sport. Sada se moramo koncentrirati na nadolazeće susrete u kojima ćemo, nadam se, ispraviti te pogreške. Najvažnije je da iz poraza izvući pouku.
Ipak, bez obzira na pozitivno bodovno stanje, pali ste na tri najteža ispita (Gorica, Crikvenica i Arena), što je na kraju pokvarilo ukupni dojam?
– Najviše žalim za propuštenom prilikom u Puli. Imali smo šansu uzeti bodove, a na kraju smo sami sebe pobijedili. Da se dvoboj sa Arenom drugačije okončao, i dojam bi sigurno bio bolji.
Je li utakmica prvog kola u Gorici olako izgubljena?
– U prvom kolu smo igrali bez Buovca, Žeravice i Ninčevića, a Bašić se tada tek pridružio momčadi. Ne smatram da je olako izgubljena jer smo i s tako oslabljenim sastavom imali svoju priliku. Nažalost. nismo je kapitalizirali.
Što se dogodilo nakon susreta s Đakovom u 4. kolu? Naime, tada je uslijedio evidentan pad forme.
– Izgubili smo kolektivnu  igru, a kada se ona pokuša zamijeniti individualnim rješenjima, tada nastaju problemi. To je osnovni razlog čije posljedice su se odrazile na lošiju igru u obrani ili tehničke greške.
Je li Zadar momčad za jedno poluvrijeme, odnosno zašto je teško u istom ritmu odigrati duže razdoblje? Od utakmice sa Županjom česte su, i značajne, bile oscilacije između prvih i posljednjih 30 minuta.
– Činjenica je da smo posljednjih 30 minuta bolje odigravali, a to je najvažnije. Ne bi li bilo gore da smo u drugim poluvremenima imali isključivo loša izdanja!? Međutim, da je u pojedinim utakmicama razdoblje naše koncentracije duže trajao, tada bi i ostvarili još bolji rezultat. Primjerice, u Gorici smo gubili na poluvremenu, a u drugo dobili sa četiri gola razlike.
Najbolje u Đakovu
Što se dogodilo u Crikvenici gdje ste upisali uvjerljiv poraz? Zadar nijednom u toj utakmici nije imao priliku za preokret.
– Ušli smo u prepirku sa sucima, što nikako nismo smjeli napraviti. Iako smo se pripremali za derbi, nervoza i želja za dokazivanjem odvela nas je u tom neželjenom pravcu. Osim toga, nismo se držali zamisli dogovorenih na treningu te napravili nekoliko gotovo bizarnih grešaka. Sve je to presudilo utakmicu.
Do tog poraza iz Mocira su se najavljivale pobjede u svakom kolu, međutim, pred odlazak u Pulu govorilo se kako je omjer 3-1 u posljednja četiri susreta zadovoljavajući rezultat. Nije li to bio unaprijed osiguran alibi?
– Ja nikada ne tražim alibije. Možda je neka izjava izvučena iz konteksta budući da smo razgovarali u slučaju možebitnog poraza. No, sigurno da nismo htjeli unaprijed otpisati bodove u Puli. Zadar je išao na pobjedu u svakom, pa tako i u srazu s Arenom. Žao mi je ako su naše izjave protumačene kao nekakvo osiguranje u slučaju loše igre.
Najbolja i najlošija utakmica u proteklih 13 kola?
– Naša najbolja utakmica je ona u četvrtom kolu u Đakovu. Oni su tehnički i taktički vrlo dobra momčad, a poznati su i kao neugodni domaćini. Tada smo bili maksimalno koncentrirani u svim segmentima igre, kao u obrani, tako i u napadu. Pritom naša pobjeda u nijednom trenutku nije dolazila u pitanje. S druge strane, najgora je ona sa Arenom. Razloge sam i do sada često spominjao, to su 19 tehničkih pogrešaka i čak 13 promašenih zicera.
U najavi sezone spominjala se obrana kao najjači adut, ali u praksi često nije bilo tako. Ako ne ide 3-2-1, ima li Zadar Slad u tom slučaju neku alternativnu obranu?
– Naša alternativna obrana je 6-0. Nju smo igrali dijelom posljednje utakmice sa Slatinom te protiv Arene u Puli. Naravno da bi nam u takvoj formaciji dobro došao jedan “dvometraš”, no i ovako je povremeno koristimo kao drugu obrambenu opciju.
Kako komentirate odlazak Natka Merhara. Ovo ste ljeto ostali i bez Ivana Mijolovića (Karlovac), a uz Merhara to je jedini mladi igrač koji se posljednjih sezona profilirao u standardnog člana prve momčadi. Gubi li Zadar olako najbolje mlade igrače?
– Nažalost povijest se ponavlja. No to nije slučaj samo u našem, već i u ostalim tzv. malim klubovima. Mlade igrače zasad je teško zaustaviti, a isti odlaze upravo u trenutku kada su stekli afirmaciju. Da ostanu barem do dvadesete godine, tada bi bilo dovoljno vremena da u prvu momčad uđe neki novi perspektivni igrač. Mijoloviću i Merharu bih poželio sportsku sreću te da uspiju u svojim novim klubovima.
Zadovoljan Ninčevićem
Kakav je bio učinak Ivana Ninčevića? Je li se on mogao koristiti i na nekim drugim  pozicijama, primjerice srednjem vanjskom?
– Ninčević je najkvalitetniji igrač naše lige koji može nastupati u najboljim klubovima. Sigurno da se može koristiti i na drugim pozicijama jer je polivalentan igrač, no, za sada smo njegove usluge koristili samo na lijevom krilu. Moja procjena je da je u ovom trenutku tako najbolje. Nadam se da će ga klupska ponuda zadovoljiti te da će i u drugom dijelu sezone biti naš član.
Osim Ninčevića, ukratko opišite učinak ostalih igrača?
– Buovac se ističe u igri jedan na jedan, eksplozivan je i dobar obrambeni half. Nino Jerak je naš kapetan i vođa momčadi te kvalitetan organizator igre. Marijan Bašić je svojom energijom davao dodatni impuls našoj igri. Brkljača je igrač s izraženim napadačkim sposobnostima, no treba još popraviti igru u obrani. Isto vrijedi i za Vučkovića. Šime Humbolt svojim je iskustvom uvelike pomogao našoj momčadi. Vratar Tomislav Balent jedan je od  ključeva sigurne obrane, a njegov kolega Ivan Cota sve je  standardniji prvotimac. Svorcina je zbog važnosti utakmica dobivao nešto manju minutažu, ali znao je na pravi način  iskoristiti. Anđelo Žeravica jedan je od stupova naše igre. Podjednako je dobar u obrani i napadu dok je njegov povratak za nas bio od velikog značaja. Markić je iskazao potencijal, u budućnosti mora ustrajati i raditi na njegovom još većem dokazivanju. Peša je naša “Katica za sve”. Uskočio je na poziciju pivota kada je bilo najpotrebnije, a time je pokazao da je spreman dati sve od sebe.
S obzirom da ste mlad trener, imate li dovoljno autoriteta kod igrača te kakav trenerski odnos njegujete, autokratski li prijateljski, poput Slavena Bilića?
– Niti jedan niti drugi. Sigurno nisam od onih koji ne uzimaju u obzir mišljenje igrača, no njega sigurno ne tražim za vrijeme minute odmora. Također, ja sam taj čije se odluke kasnije preispituju pa je logično da ih donosim i stojim iza njih.
Ima li u prvoj sedmorici istovremeno mjesta za Nina Jeraka i Marijana Bašića?
– Ima. Istovremeno su odigrali dobar dio utakmice sa Senjom. Radi se o dva srednja igrača s različitim karakteristikama, no prema potrebi, mogu se naći zajedno u sastavu.
Koja pozicija Zadru nedostaje? Možda jedan pravi vanjski igrač…
– Na svim pozicijama imamo po dva igrača koje možemo rotitrati, ali to nije slučaj s našim ljevacima. Stoga bi nam dobro došlo još jedno ljevoruko pojačanje.
Okupljanje početkom siječnja
Momčad vodite od početka 2007. godine. Kako ste se snašli na klupi, je li nekad dolazilo do zasićenja i koja je razlika između funkcije pomoćnog i glavnog trenera?
– Ponekad je znalo doći do zasićenja. Svatko tko daje cijelog sebe u onom što radi ponekad osjeti potrebu za odmorom, no postoji određeni sportski poriv koji me tjera da idem dalje. Što se tiče razlike između pomoćnog i glavnog trenera – sigurno je lakše biti pomoćni. Pomoćni trener ima manje odgovornosti, dok je glavni zadužen za dobar rezultat, podložan je kritici uprave, navijača, javnosti…
Budući da spominjemo zasićenje i odlaske, je li netko od igrača izrazio želju za promjenom sredine? Kako će izgledati momčad u drugom dijelu prvenstva?
– Dva igrača i uprava moraju još dogovoriti uvjete njihova ostanka. To su Anđelo Žeravica i Ivan Ninčević. Nadam se da će i nakon stanke ostati u našim redovima. Konkretan odgovor na to pitanje saznat ćemo ubrzo. Okupljanje momčadi planirano je za prvi tjedan u novoj godini. Do početka priprema svaki će igrač dobiti individualni program rada, a nakon toga, u sklopu uigravanja za nastavak prvenstva, odradit ćemo i pet do sedam prijateljskih utakmica.
Kad se ganja rezultat, ima li prostora za mlade igrače?
– Nažalost, u tom slučaju teško. Ako se radi o važnim utakmicama, a sve su ove godine takve, nije za očekivati da mladi i neiskusni igrači imaju značajniju ulogu. Iako, u bližoj budućnosti mi svakako računamo na Peronju, Čirjaka, Marinovića, ali i na ostale koji će se ravnopravno boriti za svoj status i veću minutažu.
Odnosi na relaciji uprava – trener – igrači?
– Uprava je maksimalno ispoštovala svoje obveze prema igračima. Za to je uvelike zaslužan Branko Bungur i njegova tvrtka Slad. Uz njegovu potporu i zajednički angažman članova uprave, ove smo sezone doživjeli pozitivan pomak. Odnosi na spomenutoj relaciji su vrlo dobri.
Kako komentirate slab posjet gledatelja na domaćim utakmicama?
– Naša publika su trenutačno uglavnom prijatelji, roditelji ili ljudi vezani uz rukomet. Nadam se da će se u dogledno vrijeme ta situacija promijeniti. Svaki dobar rezultat mamac je za gledatelje, a ulazak u Premijer ligu sigurno bi to bio.